Dezinformacija, esą kylantis užsikrėtimų skaičius Islandijoje rodo, kad vakcinos žmonėms nieko gero nedavė, pasirodė ir Algimanto Lebionkos tinklaraštyje, kuriame pabrėžiama, jog Islandija, paskiepijusi 93 proc. gyventojų patiria naujų atvejų šuolį. Čia cituojamas straipsnis, verstas iš vokiečių kalbos, o straipsnio gale pridedamos nepriklausomu tyrėju prisistatančio belgo Geert Vanden Bossche citatos apie visuotinės vakcinacijos nešamas nelaimes.

Tačiau tiesa ta, kad, nepaisant kylančio naujų atvejų skaičiaus, Islandijos ekspertais įsitikinę, kad šalies pavyzdys įrodė vakcinų teikiamą naudą. Nors nuo liepos 19 d. į viršų šovusi naujų susirgimų kreivė šalyje šiuo metu pasiekė 96 atvejus siekiantį 7 dienų susirgimų vidurkį, iš visų 1137 šiuo metu COVID-19 sergančių asmenų net 98 proc. serga lengva forma ir tik likusiesiems 20 reikalinga priežiūra ligoninėje. Nuo gegužės pabaigos Islandijoje nė vienas žmogus nemirė nuo užkrato.

Netiesa ir tai, kad, kaip teigiama A. Lebionkos tinklaraštyje, Islandijoje jau paskiepyta 93 proc. visų gyventojų. Straipsnis, kuriame pasidalinta šiuo teiginiu, paviešintas rugpjūčio 17 d., tačiau to paties mėnesio 16 d. portale icelandreview.com dalintasi kiek kitokia statistika. Čia teigiama, kad abejomis vakcinos dozėmis 16 d. duomenimis buvo paskiepyta 69 proc. visos Islandijos populiacijos, o 4,5 proc. buvo gavę vieną vakcinos dozę.

Rugpjūčio 20 d. atnaujintame grafike, kuris pateikiamas oficialioje Islandijos Sveikatos ministerijos interneto svetainėje, jau nurodoma, kad šiuo metu pilnai paskiepyti 71 proc. islandų. Taigi, nors šaliai pavyko paskiepyti didelę dalį visų gyventojų, vakcinomis imunizuotų žmonių skaičius nesiekia 93 proc.

Galiausiai, A. Lebionkos tinklaraštyje patalpintas tekstas užbaigiamas belgų skiepų priešininkų dievuko Geert Vanden Bossche komentaru, kuris socialiniuose tinkluose plinta dar nuo šių metų gegužės mėnesio. Komentare nepriklausomu tyrėju prisistatantis G. V. Bossche tikina, esą vakcinos suardo natūralų žmonių imunitetą ir skatina pavojingų viruso mutacijų atsiradimą. „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad šio asmens teiginiai prieštarauja moksliniams įrodymams. Apie tai plačiau galima skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)