„1000. Viena valanda ir dvidešimt trys minutės šio video parodo tūkstantį straipsnių apie atletus, kurie nukrito, mirė, patyrė širdies smūgį, kraujagyslių trombą. Straipsniai surinkti nuo 2021 kovo mėnesio iki dabar 2022 birželio.

Retorinis klausimas: šalutiniai yra svarbūs ar po*hui vardan visuotinio gėrio? Tie atletai tipo nepriklausė visuotinio gėrio komandai ir buvo nurašyti, kaip „nū, ką padarysi...?“
Taigi, eiga tokia: Le Marmal in petys ---> marmalas išklibina kažkokią įdomią sveikatos problemą, kuri būtų daug vėliau pasirodžiusi ---> sportinė, fizinė apkrova ---> žmogeliukas guli arba kanopom į viršų, arba prigula ant žemės, bet išsikapsto.
Ir viskas čia normaliai...“„ – taip rašo melagingu vaizdo įrašu pasidalinęs vyras.

Iš tiesų beveik pusantros valandos trukmės vaizdo įraše yra rodomi skirtingi straipsniai apie sportininkų mirtis. Tačiau nors ir surinktos informacijos kiekis yra įspūdingas, tai niekaip neįrodo, kad sportininkai mirė dėl COVID-19 vakcinų.

Melas

Melagienos autoriai paėmė tiesiog laikotarpį, kuomet žmonės buvo skiepijami nuo COVID-19, ir surado gausybę sportininkų mirčių, kurios turi sutapimą su skiepijamo periodu. Tačiau koreliacija nebūtinai reiškia, kad egzistuoja priežastinis ryšys.

Ir nors atrinktuose straipsniuose, kurie yra matomi vaizdo įraše, dažnu atveju net nėra kalbama apie vakcinas nuo COVID-19, vyras teigia, kad atletai susirgo ar net mirė nuo sveikatos problemų, kurias neva sukėlė COVID-19 vakcinos.

Visgi teko pastebėti tarp mirusių atletų minimą olimpietį Ianą Matos. Video teigiama, kad sportininkas mirė po to, kai gavo vakciną nuo COVID-19. Trumpa google paieška pateikia informaciją iš patikimų informacijos šaltinių (pavyzdžiui, independent.co.uk), kad vyras mirė nuo infekcijos plaučiuose, kuri nėra susijusi su COVID-19 liga. Nė žodžio neužsimenama apie vakciną. Kai kurie mažiau patikimi šaltiniai nurodo, kad vyras mirė praėjus 19 savaičių po skiepo nuo COVID-19. Tačiau toks teiginys yra loginė klaida, mat lygiai taip pat galima sakyti, kad X žmogus mirė praėjus 19 savaičių po to, kai valgė žuvį.

Visos Lietuvoje naudojamos vakcinos yra saugios ir efektyvios. Jos efektyviai apsaugo nuo COVID-19 ligos sunkių formų, o daugumą pasiskiepijusių – apskritai nuo užsikrėtimo COVID-19 liga.
Visomis keturiomis Lietuvoje naudojamomis vakcinomis jau yra paskiepyti milijonai žmonių visame pasaulyje, įskaitant tokiose šalyse kaip JAV ir Jungtinė Karalystė. Ilgalaikių šalutinių poveikių tiek COVID-19 vakcinų klinikinių bandymų metu, tiek vykdant masinę gyventojų vakcinaciją įvairiose šalyse pastebėta nebuvo.

Pasiskiepijus bet kuria iš šių vakcinų daliai žmonių gali pasireikšti trumpalaikis sveikatai nepavojingas šalutinis poveikis. Pavyzdžiui, skausmas, paraudimas ir patinimas injekcijos vietoje, galvos, raumenų ir sąnarių skausmas, nuovargis, karščiavimas, šaltkrėtis. Šie simptomai būdingi ir pasiskiepijus kitomis vakcinomis, pavyzdžiui, nuo gripo.

Šalutinis poveikis pasireiškia todėl, kad vakcina sukelia žmogaus organizmo imuninį atsaką. Minėti simptomai reiškia, kad jūsų imuninė sistema mokosi, kaip ateityje aptikti ir sunaikinti koronavirusą. Šalutinis poveikis įprastai praeina per 1–2 dienas.

Sauga yra esminis reikalavimas, kuris turi būti įvykdytas, kad vakcina galėtų būti teikiama ES rinkai. Norint prekiauti bet kokia nauja teikiama COVID-19 vakcina ir ją naudoti, reikia įvykdyti griežtus reikalavimus ir pateikti reikalaujamus Europos vaistų agentūros mokslinio vertinimo rodiklius atitinkančius įrodymus, kad būtų gautas rinkodaros leidimas. Šie reikalavimai yra tokie patys, kaip ir tie, kurie taikomi bet kuriai kitai ES gaminamai ir naudojamai vakcinai. Europos vaistų agentūra (EVA) nuolat stebi pranešimus apie bet kokį šalutinį naudojamos vakcinos poveikį ir reguliariai skelbia naujausią saugos informaciją.

EVA neturi duomenų, kad COVID-19 vakcinos sukelia tokius šalutinius poveikius, jog nuo jų masiškai mirtų atletai.

Tad remiantis šia informacija, galima teigti, kad pranešimas apie masiškai nuo COVID-19 skiepų mirštančius ar susergančius atletus, yra melagingas.

Šaltiniai:

https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/covid-19-vakcinos-ka-turetume-apie-jas-zinoti
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-key-facts
https://vakcina.vilnius.lt/vakcinos/
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/questions-and-answers-covid-19-vaccination-eu_lt#vaccination
https://www.independent.co.uk/sport/olympics/ian-matos-dead-olympics-diving-brazil-b1981219.html

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją