Straipsnis, pavadinimu „Ingrida Šimonytė po skiepų mirs labai daug žmonių“ portale 20min.lt pasirodė šių metų vasario 4 dieną, tačiau internautai aktyviai ėmė juo dalintis ir komentuoti balandžio mėnesį. Dalis jų skundėsi, kad teksto antraštė visiškai neatitinka straipsnyje rašomo turinio.

Iš tiesų, tekstas, pavadintas minėta antrašte, susideda iš kelių dalių, iš kurių visos yra pasiskolintos iš kitų šaltinių. Teksto pradžioje paviešinama I. Šimonytės asmeninėje „Facebook“ paskyroje vasario 4 dieną paskelbta žinutė, kurioje premjerė atsiprašo savo sekėjų ir pripažįsta paskelbusi tikrovės neatitinkantį turinį, kurį vėliau, nenorėdama klaidinti žmonių, ištrynė. Mat ištrintoje žinutėje premjerė pasidalino netiksliais duomenimis apie sergamumą COVID-19.

Tačiau 20min.lt paskelbtas ne visai tikslus I. Šimonytės žinutės nuorašas. Tikroji premjerės žinutė baigėsi pastraipa „Šalys, atrodo, puikiai susitvarkiusios su pandemijos pliūpsniu, susidūrė su sparčiu atvejų kopimu aukštyn. Ir aukštyn kopti virusui, deja, lengva. Kaip ir jo pasekmėms - sveikatos sistemos apkrovai ir mirtims. O va žemyn jau daug sunkiau.“, tačiau 20min.lt žurnalistai prie jos pridėjo dar ir sakinį „Nurodymus gaunu iš Bill Gates“, nors originalioje žinutėje premjerė „Microsoft“ įkūrėjo pavardės apskritai neminėjo ir pranešimo turinys su šia tema nėra niekaip susijęs.

Kairėje - originali I. Šimonytės žinutė, dešinėje - 20min.lt paskelbta šios žinutės versija

Toliau tekstas tęsiamas naujienų agentūros BNS išplatintu pranešimu apie Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos per pirmąjį skiepijimo mėnesį užregistruotus šalutinius vakcinų poveikius. Tuo pačiu pranešimu vasario mėnesį dalinosi daug Lietuvos naujienų portalų. 20min.lt paviešintame tekste originalus BNS pranešimo tekstas nepakeistas.

Vis dėlto, šiame tekste nėra visiškai jokių užuominų apie galimas mirtis po skiepų, juo labiau, jame apskritai neminima premjerės pavardė. Pranešime glaustai aptariami per pirmąjį vakcinacijos nuo COVID-19 mėnesį užregistruoti šalutiniai poveikiai, pabrėžiama, kad, palyginti su kitomis šalimis, lietuviai dėl vakcinų poveikio turėjo mažiau skundų. Taip pat išvardinamos dažniausiai pasitaikiusios nepageidaujamos reakcijos, tokios kaip skausmas dūrio vietoje, šaltkrėtis, galvos, raumenų skausmas, bėrimas.

Peržvelgus visą tekstą akivaizdu, kad jo antraštė neatitinka skelbiamo turinio. I. Šimonytė niekada viešai nėra skelbusi, kad „po skiepų mirs labai daug žmonių“ – ši informacija yra melaginga. Taip pat premjerė nesigyrė nurodymus gaunanti iš amerikiečių milijardieriaus B. Gateso.

Taigi, teksto antrašte buvo siekiama tikslingai suklaidinti skaitytojus, atkreipti jų dėmesį.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina 20min.lt pasirodžiusią informaciją kaip klaidinančią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)