Maždaug prieš mėnesį važiuojant Šilo gatve Vilniuje draugei aiškinau kas tas kaminas dešinėje Klinikų teritorijoje. Praeitą savaitę tą kaminą radau apkarstytą 5G antenomis (bent jau panašiomis). Kiek žinau, jos turi būti labai arti viena kitos, kad būtų geras tinklas. Veryga gąsdina antra banga net rugpjūtį. Rugpjūtį daug kam atostogos, ir žmonės išvažiuos iš miestų. Labai geras laikas statyti antenas.
„Facebook“ socialiniame tinkle pasidalinta žinutė

Socialiniame tinkle paviešintoje žinutėje rašoma, esą ant Antakalnio poliklinikos teritorijoje stūksančio kamino mobiliojo ryšio antenos pasirodė visai neseniai. Žinutės autorė nebuvo įsitikinusi, ar antenos tikrai skirtos 5G ryšiui perduoti:

„Maždaug prieš mėnesį važiuojant Šilo gatve Vilniuje draugei aiškinau kas tas kaminas dešinėje Klinikų teritorijoje. Praeitą savaitę tą kaminą radau apkarstytą 5G antenomis (bent jau panašiomis).“, – rašoma žinutėje (kalba netaisyta). Joje taip pat išreiškiamas susirūpinimas, kad netylant kalboms apie antrąją naujojo koronaviruso bangą tokių antenų tik daugės.

Veryga gąsdina antra banga net rugpjūtį. Rugpjūtį daug kam atostogos, ir žmonės išvažiuos iš miestų. Labai geras laikas statyti antenas. Draugai iš Ispanijos juokais ar ne juokais pašmaikštavo kad Lietuva vėluoja apsistatyti 5G antenomis, kitos šalys ženkliai geriau tai atliko per karantiną“, – nuogąstauja žinutės autorė.

Socialiniame tinkle pasidalinta klaidinanti žinutė

Pranešime žmonės taip pat raginami laiptinėse prie išėjimų ant stogų pakabinti spynas, esą taip išreiškiant nepritarimą penktosios kartos mobiliojo ryšio diegimui, taip pat iškabinti viešus pareiškimus laiptinėse.

„Delfi“ nusprendė įsitikinti, ar tikrai verta nerimauti dėl ant kaminų mįslingai atsirandančių antenų. Paaiškėjo, kad šis nerimas visiškai nepagrįstas.

Antakalnio klinikų teritorijoje, šalia morgo pastato, iš tiesų stūkso kaminas, prie kurio pritaisytos mobiliojo ryšio antenos (pateikiame šių metų liepos 17 dieną darytą kamino nuotrauką iš Žolyno gatvės pusės).

Iš kairės į dešinę darytos to paties kamino nuotraukos: 2017.07.17; 2015.06; 2012.06

Tačiau, tiesa ta, kad antenos ant kamino atsirado ne pastaruoju metu, o gerokai seniau. Panašūs įtaisai į tuos, kuriuos minėtoje vietoje galima pamatyti šiandien, ant kamino buvo matomi ir 2015 metų birželį darytoje nuotraukoje, o „Google“ žemėlapiuose jie buvo užfiksuoti dar 2012 metų birželį. Remiantis šia informacija jau būtų galima teigti, kad antenos skirtos ne 5G ryšiui perduoti.

Tą patį „Delfi“ patvirtino ir Ryšių reguliavimo tarnybos Radijo ryšio departamento direktorius Augutis Čėsna, sakydamas, kad Lietuvoje nė vienas mobiliojo ryšio operatorius kol kas nepradėjo naudoti daug diskusijų keliančio 5G ryšio:

„Lietuvoje nė vienas iš mobiliojo ryšio operatorių dar nepradėjo naudoti naujos kartos 5G radijo ryšio technologijos. Nuotraukose matomos antenos naudojamos 2G, 3G arba 4G radijo ryšiui“, – pamatęs kamino su antenomis nuotraukas patvirtino A. Čėsna.

Pasak pašnekovo, Lietuvoje kol kas nėra įrengta nė viena 5G ryšiui perduoti skirta antena, o reikalingos infrastruktūros įrengimo darbai prasidės tik 2021 metais. „Planuojama, kad 5G radijo ryšiui tinkamų radijo dažnių aukcionai bus skelbiami šių metų rudenį, tad 5G radijo ryšiui reikalingą infrastruktūrą aukcionų laimėtojai galėtų pradėti diegti ne anksčiau kaip 2021 metais. Todėl tikėtina, kad Lietuvos gyventojai 5G technologijos paslaugomis galės pradėti naudotis jau 2021 m. pabaigoje“, – patikino pašnekovas.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodžiusi žinutė yra klaidinanti. Ant kamino buvo matomos ne 5G ryšio antenos, nes ši technologija Lietuvoje dar neveikia ir jai reikalinga infrastruktūra dar nepradėta diegti. Be to, antenos atsirado ne prieš mėnesį, kaip rašoma žinutėje, o buvo įrengtos gerokai anksčiau.

  • Šaltiniai
  • „Google“ žemėlapiai
  • Radijo ryšio departamento direktoriaus Augučio Čėsnos elektroniniu paštu pateiktas komentaras
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)