Teiginiai

„Skandalinga! Teismo proceso metu FDA atsitraukia ir dabar teigia, kad nevartoti ivermektino dėl COVID-19 buvo tik rekomendacija“, – skelbia portalas paranormal.lt (čia).

Verdiktas

Toks teiginys yra melas, nes FDA nepakeitė pozicijos dėl ivermektino vartojimo. FDA ir toliau rekomenduoja nevartoti ivermektino COVID-19 ligos gydymui, o daugybė mokslinių tyrimų tik patvirtina, kad gydymas šiuo vaistu net nėra efektyvus.

Melo detektoriaus komentaras

Teiginiai, jog FDA neva pakeitė poziciją dėl ivermektino naudojimo – prieš tai jį draudė, o dabar tik remonduoja atsirado dėl to, kad lapkričio pradžioje JAV Teksaso federalinis teismas pradėjo nagrinėti bylą, kurioje trys gydytojai pateikė skundą, kad „FDA pareiškimai dėl ivermektino pažeidė jų konstitucinę teisę verstis medicinos praktika“.

FDA pernai vasarą išplatino informaciją, kurioje paaiškino, kodėl „neturėtumėte vartoti ivermektino COVID-19 gydymui arba prevencijai“.

Šiame pranešime nurodoma, kad „FDA nepatvirtino ivermektino naudoti COVID-19 profilaktikai ar gydymui žmonėms ar gyvūnams. Ivermektinas yra patvirtintas gydyti žmones nuo kai kurių parazitinių kirmėlių, bei utėlių utėlių sukeltas infekcijas ir odos ligas“.

FDA taip pat pabrėžė, kad „šiuo metu turimi duomenys nerodo, kad ivermektinas būtų veiksmingas prieš COVID-19“.

„Cituoti pareiškimai tiesiog perteikė FDA rekomendacijas dėl ivermektino naudojimo siekiant užkirsti kelią COVID-19 arba jį gydyti. Jie nereikalauja ir nedraudžia atlikti jokių veiksmų ieškovams ar kam nors kitam“, – teismui rašė FDA atstovaujantys teisininkai savo pasiūlyme atmesti skundą.

FDA teisininkai taip pat atkreipė dėmesį, kad nors skundą pateikę gydytojai teigia, kad šie pareiškimai trukdė jiems verstis medicinos praktika, gydytojai patys patvirtino, kad nepaisant FDA internetinių pranešimų, jie ir toliau rašė ivermektiną COVID-19 pacientams.
FDA internbeto svetainėje vis dar yra išaiškinimas, kodėl žmonės neturėtų naudoti ivermektino gydyti COVID-19 ligą, o tai reiškia, kad FDA tikrai nepakeitė savo pozicijos.

Be to, ir klinikiniais tyrimais ne kartą įrodyta, kad ivermektinas nėra naudingas pacientams, sergantiems COVID-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją