Įraše teigiama [kalba netaisyta, – aut. past.]: „Faizeris pripažino, o CDC patvirtino, kad „saugi ir veiksminga“ vęksyna nuo Ovyduko – tai gilus gilus feikas ir šūdo, kurį per prievartą nacistiniais-bolševikiniais metodais mums grūdo neobolševikų-pišisto-uršulistų šaika, šaukštas.[...] Faizer pripažino, kad tokio daikto nebuvo ir net neketina būti ateityje.

Nes tas produktas, kurį tebebruka kaip mokslo dovaną, tėra klastotė [...]“ Prie įrašo pateikiamos dvi nuorodos, kuriomis autorius pasirėmė.

Pirmoji nuoroda yra iš portalo thegatewaypundit.com, kuris garsėja sąmokslo teorijų, melagienų ir dezinformacijos skleidimu. Politifact.com duomenimis, ~87 proc. ten pasirodančios informacijos yra iš dalies teisingos, iš dalies melagingos, melagingos arba sąmokslo teorijos. Už dezinformacijos skleidimą, 2021 rugsėjo mėn. „Google“ netgi atėmė teisę portalo administratoriams užsidirbti iš „Google“ reklamos. Todėl informaciją, pasirodančią ten, reikėtų vertinti itin kritiškai.

Thegatewaypundit.com publikacijoje, kuria ir remiasi analizuojamo „Facebook“ įrašo autorius, interpretuoja JAV Užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centrų (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) birželio 17 d. paskelbtą naujieną „COVID-19 Vaccine Related Codes“.

Tačiau CDC informacijoje niekur nerašoma nei kad vakcina yra „gilus filus feikas“, nei kad „tėra klastotė“. Kiekviename vakcinų etape joms suteikiamas kitas kodas. Kadangi COVID-19 vakcinas buvo leista naudoti skubiai (vadinasi, paskatinti biurokratiniai, o ne preparatų saugumo ir efektyvumo nustatymo procesai), jos dabar ruošiamos naujai fazei – „Šiuo metu leistinos naudoti vakcinos“ (Currently Authorized Vaccines). Todėl joms suteikiamas naujas kodas. Priešingai nei teigiama thegatewaypundit.com ir „Facebook“ įraše, COVID-19 vakcinos bus toliau naudojamos, tiesiog turės kitą kodą, nusakantį jų statusą.

Todėl, remiantis aukščiau išvardintu paaiškinimu, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad „Facebook“ įraše, kuris naudojasi thegatewaypundit.com interpretacija, pateikiama melaginga informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją