Šis video, kurio ištrauka panaudota publikacijai, paskalbetas 2021 balandžio mėn. radikalios dešinės organizacijos „Project Veritas“. Tai – organizacija, kurie dažnai skelbia labai smarkiai sumontuotus vaizdo siužetus, dezinformaciją ir sąmokslo teorijas.

Pavyzdžiui, „Project Veritas“ 2017 m. dienraščiui „The Washington Post“ bandė pateikti melagingą informaciją apie respublikonų politiko Ray Moore seksualinius nusikaltimus. Tačiau „The Washington Post“ išaiškino „Project Veritas“ organizuotą slaptą organizaciją, ir už tai laimėjo prestižinę Pulicerio premiją. Todėl informaciją, kurią skelbia „Project Veritas“ reikėtų vertinti itin kritiškai.

Laisvaslaikrastis.lt publikacijoje Ch. Chester pristatomas kaip „CNN direktorius“, tačiau aprašomame vaizdo įraše jis pristatomas kaip „techninių reikalų direktorius“ [angl. technical director]. Paprastai techninių reikalų vadovai yra ekspertai, kurie prižiūri visų techninių padalinių veiklą, technikos naudojimą ir veikimą. Jis neturi nieko bendro su žurnalistine veikla, naujienų srautus ar kt. aktualijomis, todėl nėra ekspertas, galintis komentuoti pandemiją ar klimato kaitą.

Neaišku, ar šis asmuo apskritai dirba CNN – oficialiuose viešai prieinamuose šaltiniuose nepavyko rasti informacijos, patvirtinančios, kad Ch. Chesteris tikrai dirba CNN.

Priešingai nei teigia laisvaslaikrastis.lt, klimato kaita nėra istorija „su ilgaamžiškumu“, kuri skirta „masėms kontroliuoti“. Klimato kaita yra žmogaus veiklos sukelti Žemės orų ir klimato pokyčiai. Todėl ši klimato kaita vadinama antropogenine. Klimato kaita reiškia, kad dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų (kaip anglies dioksidas) pertekliaus planetos atmosferoje, čia įkalinama Saulės šiluma, todėl Žemė vis smarkiau ir greičiau kaista.

Kaip rodo tūkstančių mokslininkų kelis dešimtmečius renkami duomenys, klimato kaita vyksta daug sparčiau nei tikėtasi, todėl valstybėms būtina imtis priemonių, kurios padėtų sumažinti žmogaus veiklos įtaką planetai. Pavyzdžiui, Europoje siaučiančios rekordinės karščio bangos yra tiesioginė klimato kaitos pasekmė. Anot mokslininkų, jei neveiksime dabar, ekstremumų vis daugės. Todėl teigti, kad klimato kaita yra „skirta masėms kontroliuoti“, prieštarauja moksliniams duomenims ir sumenkina problemos mastą.

Remiantis aukščiau išvardintais įrodymais, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad laisvaslaikrastis.lt pateikė mokslinių duomenų neatitinkančią melagingą informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją