KAM ir Karo medicinos tarnyba vykdys priverstinę vakcinaciją.

„KAM ir Karo medicinos tarnyba vykdys priverstinę vakcinaciją“, – tokia antrašte pavadintas tekstas spalio 13 dieną buvo patalpintas neretai klaidinančią informaciją skelbiančioje internetinėje svetainėje.

Bando bauginti skaitytojus melaginga antrašte

Straipsnis iliustruotas makabriška nuotrauka, kurioje vaizduojamos žydų žudynės Vinicos mieste Ukrainoje, vykusios 1941 metais.

Po nuotrauka pateiktas straipsnis niekaip nesusijęs su antraštėje skelbiama informacija. Iš tiesų, jame apskritai nekalbama apie skiepus – nei savanoriškus, nei priverstinius.

Atlikus paiešką „Google“ paieškos sistemoje matyti, kad straipsnis nukopijuotas iš oficialios Lietuvos Kariuomenės svetainės. Tai – spalio 11 dieną paviešinto pranešimo tekstas, kurio originali antraštė skamba taip: „Karo medicinos tarnyboje įsteigto Medicininių operacijų centro užduotis – suvaldyti koronaviruso plitimą“.

Pranešimo tekste aptariama nuo rugsėjo mėnesio veikiančio Medicininių operacijų centro, įsteigto epidemiologinei situacijai kariuomenėje kontroliuoti, veikla.

Kaip nurodoma pranešime, centre dirba keturi kariai, jiems paramą teikia kiti Karo medicinos tarnybos specialistai. Centras, jo vadovo teigimu, rengia pranešimus, surenka informaciją iš padalinių apie atliktus testus, susirgimus, lovų, skirtų izoliacijai ar gydymui, skaičių kariniuose vienetuose, atsako į klausimus, derina bendrą poziciją ir ją skelbia suinteresuotiems asmenims.

Medicininių operacijų centro prireikė aštrėjant epidemiologinei situacijai šalyje. Jis buvo įkurtas tam, kad būtų galima laiku sureaguoti ir centralizuotai teikti sprendimus bei rekomendacijas idant naujojo koronaviruso židiniai neįsipliekstų daliniuose ar batalionuose.

Pranešime neužsimenama apie skiepijimą, todėl galima teigti, kad portalo 20min.lt patalpinto straipsnio antraštė yra melaginga ir neatspindo straipsnio turinio. Žinučių apie tai, kad kariuomenė galėtų vykdyti priverstinę vakcinaciją nepasirodė nei kariuomenės oficialioje svetainėje, nei Lietuvos žiniasklaidoje.

Lietuvoje imunoprofilaktiką apibrėžia Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas. Remiantis juo, „imunoprofilaktika gali būti taikoma asmenims tik jų sutikimu, išskyrus kituose teisės aktuose numatytus atvejus, o kai jie neveiksnūs tam tikroje srityje, – gavus atstovų pagal įstatymą sutikimą.“

  • Šaltiniai
  • Karo medicinos tarnyboje įsteigto Medicininių operacijų centro užduotis - suvaldyti koronaviruso plitimą; kariuomene.kam.lt
  • Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas