Vertime, kuris paimtas iš dossier.substack.com, teigiama, kad „Delta“ atmaina yra ne tokia pavojinga, kaip „korporacinė spauda“, ir esą tai parodo oficialūs Jungtinės Karalystės skelbiami statistiniai duomenys apie COVID-19 susirgimus. O ką iš tiesų sako iki šiol mokslininkų ir medikų surinkti duomenys?

„Delta“ variantas, pirmą kartą nustatytas gruodžio mėn. Indijoje, jau yra dominuojantis Didžiojoje Britanijoje, o pirmasis JAV atvejis buvo nustatytas kovo mėnesį, pranešė Yale universiteto medicinos mokykla.

Klaidingai interpretuojama arba melaginga statistika, susijusi su „Delta“ variantu nėra naujiena. „Delta“ variantas yra kur kas labiau užkrečiamas nei „įprastas“ SARS-CoV-2. Ekspertai teigia, kad dar nėra pakankamai duomenų, kad būtų galima nustatyti, ar „Delta“ variantas yra mažiau pavojingas nei ankstesni variantai.

Žurnale „Science“ balandžio mėn. publikuotas recenzuotas tyrimas nustatė, kad „Delta“ variantas yra nuo 43 proc. iki 90 proc. užkrečiamesnis, tačiau nerado įrodymų, kad juo sergama sunkiau.

Nors jau yra tam tikrų ženklų, rodančių, kad atmaina gali sukelti sunkesnę ligos eigą: „Lancet“ publikuota studijos iš Škotijos duomenimis, susirgus „Delta“ yra 85 proc. didesnė tikimybė būti hospitalizuotam, nei susirgus „Alpha“.

Jungtinės karalystės visuomenės sveikatos departamento atstovas James McCreadie „PolitiFact“ faktų tikrintojams yra sakęs, kad melagienų skleidėjai dažnai klaidinančiai pateikia jų oficialią statistiką.

„Daugybė veiksnių lemia mirtį, įskaitant amžių, gretutines ligas. [...] Dar anksti vertinti atvejų mirtingumo santykį, palyginti su kitais variantais“, – teigė J. McCreadie. Kiti ekspertai pabrėžia, kad daug žmonių dabar yra pasiskiepiję, o ankstesni viruso variantai galėjo nevaldomi plisti, dar iki pradedant skiepyti.

„Tai yra labiausiai užkrečiama viruso versija, kurią matėme iki šiol“, – scientificamerican.com tvirtino Eric Topol, Scripps Research Institution molekulinės medicinos profesorius.

Taip pat svarbu paminėti, kad viruso pavojingumą parodo ne tik jo mirtingumas. Kaip rodo dabar surinkti duomenys, persirgus COVID-19 net jauniems pacientams gali likti neurologinių pakitimų, psichikos, kvėpavimo funkcijų ir pan. sutrikimų.

Pavyzdžiui, naujas žurnale „Lancet Psychiatry“ publikuotas tyrimas parodo, kad net 34 proc. persirgusių kenčia nuo įvairių smegenų ligų.

Duomenys parodo, kad sapereaude.lt publikacija pateikia neteisingai interpretuojamą statistiką, kuri gali sudaryti neteisingą įspūdį apie „Delta“ atmainos rimtumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)