Teiginiai


Italijoje, Cuneo regione, dėl „staigios ligos“ krito visi gyvuliai. Toliau vykdoma programa pavadinimu „badas“.

Verdiktas


Ši informacija – melaginga. Šių metų rugpjūčio mėnesį Cuneo provincijoje, Italijoje, iš tiesų masiškai išgaišo 50 karvių. Jos žuvo dėl apsinuodijimas ciano vandenilio rūgštimi. Negyvuose galvijų kūnuose buvo rasti dideli kiekiai durino, cianogeninio glikozido, kurio būna jaunuose sorų augaluose. Įprastai jo kiekiai nebūna dideli ir augalai pavojaus nekelia, tačiau dėl sausros durino kiekis jaunuose augaluose gali reikšmingai padidėti.

Melo detektoriaus komentaras


Rugpjūčio pradžioje Italiją sukrėtė masinė galvijų žūtis, ištikusi Cuneo provincijoje, kai čia išgaišo 50 karvių. Sąmokslo teorijų gerbėjai netruko prigalvoti versijų, kodėl nugaišo šios karvės. Socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimų, esą galvijai buvo išžudyti tyčia, siekiant sukelti pasaulinį badą, tačiau ši informacija – klaidinga.

Melaginga žinutė

Italijos žiniasklaida plačiai rašė apie šį įvykį ir visuose vietos naujienų portaluose karvių žūties priežastys sutampa. Pjemonto, Ligūrijos ir Aostos slėnio zooprofilaktikos instituto analizė parodė, kad nugaišusių karvių kūnuose buvo rasti dideli kiekiai cianogeninio glikozido durino. Šio toksino nesuvirškinimas sukelia ūmų apsinuodijimą vandenilio cianidu, kuris yra mirtinas gyvūnams. Durinas aptinkamas sorose, kuriomis maitinosi karvės. Įprastai soroms pasiekus brandą durino kiekis augaluose būna nedidelis, todėl soras gali valgyti ne tik gyvuliai, bet ir žmonės, tačiau mažuose augaluose šio toksino daugiau, nes jis naudojamas kaip savigynos mechanizmas.

Italiją siaubianti sausra ir vandens trūkumas paskatina sorų augliuose durino gamybą, nes augalas susiduria su sunkiomis išlikimo sąlygomis.

Pjemonto regione, Italijoje, galvijų apsinuodijimas jaunais sorų augalais nėra naujiena. Anksčiau taip pat pasitaikydavo galvijų žūčių, kurias sukėlė apsinuodijimas ciano vandenilio rūgštimi.

Tai taip pat ne pirmas panašaus pobūdžio pranešimas, kuomet dėl klimato kaitos paskatintų procesų nugaišę gyvuliai siejami su bandymais neva sukelti pasaulinį badą. Anksčiau „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad masiškai JAV, Kanzase, išgaišusių karvių mirties priežastys taip pat buvo susietos su panašia sąmokslo teorija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją