Bendrosios praktikos gydytojas V. Zelenko tarptautiniams faktų tikrintojams užkliuvo jau ne kartą. Labiausiai jis „išgarsėjo“, kai tvirtino, kad atrado vaistus nuo COVID-19, kurie neva veikia 100 proc. Tačiau tokių savo teiginių niekada nepatvirtino – nepateikė jokių tyrimų duomenų, neįrodė, kad tikrai šiuo vaistu išgydė žmonių.

Štai kokios jo melagienos pateikiamos laisvaslaikrastis.lt publikacijoje:

Melagingas teiginys: vaikus reikia skiepyti tik dėl aukojimo, nuo jos mirs bent milijonas vaikų

V. Zelenko tvirtina, kad vienintelė priežastis nuo COVID-19 skiepyti vaikus – juos aukoti, esą vaikai perserga lengvai, ir gripas jiems pavojingesnis nei naujasis koronavirusas. Tačiau tai – tikrovės neatitinkanti informacija.

Nors nuo pradžių buvo teigiama, kad COVID-19 pavojingesnė suaugusiems nei vaikams, dabar ši situacija keičiasi.

Vis daugiau pediatrų pastebi, kad daug vaikų, kurie perserga net lengva ligos forma, dar mėnesių mėnesius gali jausti įvairius simptomus – tai vadinama „ilguoju COVID-19“. Be to, kaip rodo JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų tyrimai, valstijose, kuriose mažiau skiepijamasi, daugiau vaikų atvežama į priimamuosius ir daugiau vaikų paguldoma į ligoninės.

Svarbu pabrėžti, kad vaikai, nors ir persirgs lengviau, gali pernešti virusą tiems, kuriems jis bus kur kas pavojingesnis. Taigi, tiek dėl pačių vaikų sveikatos, tiek dėl kitų saugumo, vis daugiau valstybių pasaulyje pradeda skiepyti ir vaikus bei paauglius.

Be to, straipsnyje užrašytas teiginys, kad nuo vakcinos mirs „bent milijonas vaikų“ yra neparemtas jokiais faktais, tyrimais, galima teigti, kad jis skirtas pagąsdinti, o ne informuoti žmonės.

Straipsnyje – gausu klaidinančios informacijos

Melagingas teiginys: vakcina gadina kraujo ląsteles, todėl žmonės dažniausiai miršta nuo kraujo krešulių

Straipsnio autoriaus teigimu, vakcina sugadina kraujo ląsteles, todėl dauguma žmonių miršta nuo kraujo krešulių. Tačiau ir tai – melas. Visų pirma, tai, kad COVID-19 vakcina kažkaip pažeidžia kraujo ląsteles – nėra nauja melagiena. Sąmokslo teorijų skleidėjai jau kuris laikas bando įrodyti, kad vakcina „sugadina kraują“. Tačiau nė karto tam nepateikti svarūs įrodymai.

Kraujo krešuliai yra pripažįstamas kaip itin retas šalutinis poveikis. Pati COVID-19 liga gali sukelti daug kartų didesnį šansą susidaryti krešuliams nei skiepai.

Melagingas teiginys: „Dažniausiai žmonių – apie 40 proc. – pirmoje fazėje nuo skiepų miršta praėjus 3–4 dienoms po skiepo“ [kalba netaisyta – aut. past.]

Nėra jokių duomenų, kad po skiepo praėjus 3–4 dienoms miršta 40 proc. žmonių. Jei tai būtų tiesa, šiuo metu jau pilnai paskiepyta 2.31 mlrd. žmonių pasaulyje. Vadinasi, turėtų būti bent milijardas mirčių pasaulyje. Tačiau taip nėra.

Melagingas teiginys: skiepai sukelia nevaisingumą ir persileidimus

COVID-19 vakcinų sudėtyje esančios medžiagos su žmogaus DNR nesąveikauja ir genetinių pokyčių nekelia. Nėra jokių duomenų, kad vakcina gali sukelti nevaisingumą. Kaip minėta, 2.31 mlrd. žmonių pasaulyje jau pilnai paskiepyta, tačiau nevaisingumas nebuvo užfiksuotas kaip šalutinis poveikis.

Taip pat melagingas teiginys, kad vakcina sukelia persileidimus nėščiosioms. „The New England Journal of Medicine“ birželio mėn. Tom T. Shimabukuro ir kt. mokslininkų tyrimo išvadose teigiama, kad vakcinuotų moterų persileidimo tikimybė yra tokia pati kaip ir bendrojoje populiacijoje – vadinasi, ar pasiskiepyjai, ar ne, persiliedimo tikimybė tokia pati.

Remdamiesi aukščiau įvardintais melagingais teiginiais, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad laisvaslaikraštis.lt paviešino straipsnį, kuriame apstu melagienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)