Įmonės pavadinimo reikšmę oficialioje farmacijos kampanijos „Twitter“ paskyroje paaiškino patys „AstraZeneca“ atstovai dar prieš pandemiją, 2019 metais.

Pasak jų, įmonės pavadinimą sudaro dvi dalys – „Astra AB“ įkurta 1913 metais Södertälje mieste Švedijoje. Šis žodis kildinamas iš graikų kalbos žodžio „astron“, reiškiančio „žvaigždę“.

„Zeneca“ kaip atskira įmonė susikūrė 1993 metų birželį. Toks pavadinimas jai duotas įmonės vadovo paprašius agentūros sugalvoti žodį, kuris prasidėtų pirmąja ar paskutiniąja abėcėlės raide, būtų lengvai įsimenamas, sudarytas ne daugiau nei iš trijų skiemenų ir neturėtų įžeidžiančios ar kvailos reikšmės jokia pasaulio kalba. Taip gimė pavadinimas „Zeneca“.

1999 metais švedų farmacijos kampanija „Astra“ susijungė su britų „Zeneca Group“. Tokiu būdu ir atsirado pavadinimas „AstraZeneca“, neturintis nieko bendro su internautų siūloma versija.

Socialiniuose tinkluose taip pat spekuliuota apie tai, ką iš tiesų reiškia „AstraZeneca“ sukurtos vakcinos nuo COVID-19 naujasis pavadinimas „Vaxzevria“. „Facebook“ žinutėje pateikiama versija, esą pavadinimą „Vaxzevria“ reikėtų skaityti kaip „Xav zVEria“ ir sieti jį su bibliniu žvėries ženklu, dažnai minimu pastaruoju metu internete platinamose sąmokslo teorijose.

Klaidinanti žinutė

Šių metu kovo mėnesio pabaigoje švedų medicinos produktų agentūra pranešė, kad „AstraZeneca“ vakcina nuo šiol vadinsis „Vaxzevria“.

Anksčiau preparatas vadinosi tiesiog „COVID-19 Vaccine AstraZeneca“. Pranešime rašoma, kad keisis tik vakcinos pavadinimas ir pakuotė, daugiau jokie pokyčiai nebus daromi.

Pranešime nepateikiamas paaiškinimas, ką reiškia naujasis vakcinos pavadinimas, taigi, nėra jokio pagrindo sieti šį pavadinimą su bibliniu žvėries ženklu.

Be to, vargu, ar Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi farmacijos milžinė, skelbdama vakcinos pavadinimą, ketino jį sieti su lietuvišku žodžiu „žvėris“ ar lietuvių kalba apskritai, o panašu, kad socialinių tinklų vartotojai, įžvelgę vakcinos pavadinime žodį „Zveria“ (nors vakcinos pavadinimas – „Vaxzevria“) būtent tokią sąsają ir turėjo omenyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)