Teiginiai

Žurnalo „Time“ viršelio nuotrauka, kurioje Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pavaizduotas pilku veidu, raudonomis akimis ir iš burnos besisunkiančiu krauju, o aplink jį esantys žmonės vaizduojami kaip zombiai (ČIA).

Verdiktas

Tai – netikras „Time“ žurnalo viršelis. Tikrajame 2022 m. gruodžio 26 d. / 2023 m. sausio 9 d. viršelyje V. Zelenskis pavaizduotas švytinčiomis akimis, apsuptas jį palaikančių, Ukrainos vėliavą demonstruojančių žmonių. Šiame numeryje „Time“ V. Zelenskį paskelbė metų žmogumi.

Melo detektoriaus komentaras

Rusijos pradėtame kare Ukrainoje agresoriaus pusę palaikančių asmenų socialinių tinklų paskyrose pasidalinta neva „Time“ žurnalo viršeliu. Jame Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pavaizduotas kaip kraugerys – papilkusiu veidu, raudonomis akimis ir iš burnos varvančiu krauju. Tuo tarpu aplink jį nupieštos figūros vaizduojamos kaip Ukrainos vėliavas laikantys zombiai.

Šis atvaizdas greičiausiai buvo sukurtas siekiant kurti negatyvų Ukrainos vadovo įvaizdį ir suversti jam kaltę už šalyje vykstančius žiaurumus, kuriuos iš tiesų sukėlė neišprovokuotas Rusijos įsiveržimas į suverenią valstybę.

Nesunku įsitikinti, kad šis atvaizdas tėra klastotė, tuo tarpu ant tikrojo žurnalo „Time“ viršelio Ukrainos vadovas vaizduojamas visiškai kitaip – švytinčiomis akimis, įprastos veido odos spalvos. Ant viršelio nėra jokių kraujo motyvų ar zombių. V. Zelenskį iliustracijoje supa jį palaikantys žmonės, nešini Ukrainos vėliavomis. Šį atvaizdą žurnalui sukūrė iliustratorius Neil Jamieson.

Volodymyras Zelenskis, Time viršelis

2022 m. gruodžio 26 d. / 2023 m. sausio 9 d. „Time“ žurnalo numeryje V. Zelenskis paskelbtas metų žmogumi. Specialiojoje publikacijoje pažymima, kad Ukrainos vadovas nepaliko šalies ją užpuolus agresorei Rusijai, o jo sėkmę kovos lauke nulėmė užkrečiama drąsa. Šis vadovas sugebėjo įkvėpti ukrainiečius drąsos pasipriešinti agresyviai kaimynei ir atremti atakas.

Žurnalas „Time“ renka metų žmogų jau beveik šimtmetį – nuo 1928 m. Į balsavimą įtraukiami ir žurnalo skaitytojai, kuriems pasiūloma pažymėti, jų manymu, įtakingiausią metų žmogų internetu. Nors skaitytojų balsavimas nenulemia galutinio sprendimo, jį priima žurnalo redakcija, balsavimas leidžia gauti svarbių įžvalgų apie tai, kokį asmenį žmonės laiko labiausiai matomu ar pasižymėjusiu tais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją