Teiginiai


Jungtinė Karalystė uždraudė COVID-19 vakciną 5-11 metų berniukams, nes tyrimas atskleidė, kad vakcina turi įtakos jų lytiniam vystymuisi. Tokia naujiena šiomis dienomis skelbiama tiek Lietuvos (čia), tiek užsienio portaluose (čia), kuriuose gausu dezinformacijos apie COVID-19 vakcinas.

Verdiktas


Abu teiginiai – ir tai, jog Jungtinė Karalystė uždraudė COVID-19 vakcina skiepyti 5-11 metų berniukus, ir tai, kad skiepai nuo koronaviruso turi įtakos lytiniam vystymuisi, o tai atskleidžia tyrimas yra melagingi.

Melo detektoriaus komentaras


Jungtinėje Karalystėje išties įsigaliojo skiepijimo nuo COVID-19 rekomendacijų pasikeitimai. Nuspręsta nuo rugsėjo jaunesniems nei 12 metų vaikams vakcinos nuo COVID-19 nebesiūlyti. Tačiau tai nereiškia, kad COVID-19 vakcina vaikams yra uždrausta, nes rizikos grupėms priskiriami mažamečiai, pavyzdžiui, sergantys lėtinėmis ligomis, pasiskiepyti galės. Tad vakcina ir toliau bus skiriama tiems, kuriems jos labiausiai reikia – atsižvelgiant į kiekvieno asmens sveikatą gydytojas gali nuspręsti leisti pasiskiepyti nuo koronaviruso ir jaunesnius nei 12 metų vaikus.

JK Sveikatos apsaugos agentūra (UKHSA), paskelbusi, jog vaikai iki 12 metų masiškai nuo COVOD-19 nebebus skiepijami, paaiškino, kad tokio sprendimo ir buvo galima tikėtis, nes rekomendacija skiepyti nuo koronaviruso ir mažamečius buvo laikina. Dabar vakcinacija sveikiems vaikams yra nebetikslinga, nes daug jų jau yra įgiję imunitetą, sergamumas COVID-19 liga tarp vaikų yra sumažėjęs.

Tačiau tokios JK Sveikatos apsaugos agentūros atnaujintas rekomendacijas apaugo ir sąmokslo teorijomis. „Labai tikėtina, kad Jungtinės Karalystės politikos pokyčiams dėl mažų vaikų skiepijimo įtakos turėjo neseniai paskelbta daktarės Naomi Wolf ataskaita, kurioje atskleistas pražūtingas COVID-19 vakcinos poveikis mažiems berniukams“, – teigiama dezinformaciją apie skiepus nuo koronaviruso nuolat skleidžiančiuose portaluose.

N. Wolf aiškina, kad „vakcinos kenkia sėklidėms ir žaloja sėklidžių dalis, kuriose vystosi mažų berniukų, kūdikių ir paauglių berniukų vyriškumas ir antriniai lytiniai požymiai“. Tačiau tokių savo teiginių N. Wolf nepagrindžia jokiais moksliniai tyrimais, nes jų tiesiog nėra.
Pažymėtina, jog N. Wolf yra įgijusi anglų literatūros filosofijos daktaro laipsnį, neturi jokio medicininio išsilavinimo, todėl jos pastebėjimai ir tyrimai apie COVID-19 vakcinų poveikį nėra pagrįsti patikimais įrodymais.

Socialinis tinklas „Twitter“ pernai vasarą net užblokavo N. Wolf dėl jos nuolat skleidžiamos dezinformacijos apie COVID-19 vakcinas.

Mokslininkai ir pediatrai tvirtino, kad COVID-19 vakcinos neturi jokios įtakos vaikų brendimui, įskaitant ir lytinį. Pavyzdžiui, Šiaurės Amerikos vaikų ir paauglių ginekologijos draugija paskelbė pareiškimą , kuriame teigiama: „Nėra jokio pagrįsto biologinio mechanizmo ar įrodymų, patvirtinančių susirūpinimą, kad COVID-19 vakcinos pakeis brendimą ar augimą“.

Kiti mokslininkai šiuos teiginius patvirtino, pažymėdami, kad vakcinos nepatenka į ląstelių branduolį, todėl jos negali pakeisti vaiko DNR ar paveikti paauglių raidą.

Mokslininkai taip pat yra atlikę tyrimų, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, ar COVID-19 vakcinos neigiamai veikia spermos kokybę ir vyrų vaisingumą. Šių tyrimų išvadose teigiama, kad „spermos parametrai po vakcinacijos nuo COVID-19 neatspindėjo jokio priežastinio žalingo vakcinacijos poveikio“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją