Įrašo autorius pasidalino nuotraukų koliažu su prierašu: „Cheminis pneumonitas, o ne COVID'as“. O koliažui panaudotos senos fotografijos, kurias dažnai panaudoja chemtrailų teorijos skleidėjai.

Linijos, kurios matomos danguje praskridus lėktuvui, yra lėktuvo kondensaciniai pėdsakai, arba mažyčiais ledo kristalais virtęs vanduo. Šie kondensaciniai pėdsakai atsiranda dėl lėktuvų reaktyvinių variklių išmetamosiose dujose esančių vandens garų kondensacijos, taip pat – staiga keičiantis oro slėgiui. Daugiau apie tai galite pamatyti šiame vaizdo siužete:

„Chemtreilų“ sąmokslo teorijos šalininkai tikina, kad tai – ne kondensatas, o įvairūs chemikalai, kurie yra purškiami iš lėktuvų, ir vėliau sukelia įvairias ligas. Tarp jų – chemini pneumonitą. Paprastai šia liga laikoma būklė, kai skrandžio turinys patenka į kvėpavimo takus ir sukelia plaučių uždegimą.

Cheminiu pneumonitu galima susirgti ir įkvėpus pavojingų chemikalų, pesticidų garų, apsinuodijus dūmais ir pan. Taigi ši būklė neturi nieko bendro su ledo kristalais virtusiu vandeniu, kuris po lėktuvo danguje palieka baltą rėžį.

Nuotraukos, kurios panaudotos įrašo foto koliažui, taip pat neturi nieko bendro su „chemtreilais“, nors jas dažnai naudoja šios konspiracijos teorijos šalininkai. Keletas pavyzdžių:

Pirmoje nuotraukoje iš kairės pavaizduotas lėktuvo modelis „Boeing 747-273C“, priklausantis „Evergreen International Airlines“ aviakompanijai. Nuotrauka paimta iš Airliners.net, joje demonstruojama, kaip šis orlaivis gali padėti gesinti gaisrus, išpildamas ant jų net iki 74000 litrų vandens ar gesinimo medžiagos.

„Boeing 747-273C“, priklausantis „Evergreen International Airlines“ aviakompanijai

Antroje eilutėje iš kairės įdėta nuotrauka, paimta iš 2011 m. Paryžiuje vykusios aviacijos parodos 49th Paris Air Show“. Joje matomi vandens konteineriai, kurie naudojami svorio balansui „A380 Airbus“ lėktuve. Jos autorius – Gonzalo Fuentes (REUTERS).

Vandens konteineriai, kurie naudojami svorio balansui „A380 Airbus“ lėktuve

Trečioje eilutėje pirmoje iš dešinės nuotraukoje užfiksuotas buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo turas po „Boeing Dreamliner“, įvykęs 2017 m. Čarlstono mieste (Pietų Karolina, JAV).

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo turas po „Boeing Dreamliner“

Trečioje eilutėje pirmoje iš kairės nuotrauka daryta 2009 m., jos autorius – Bruce Leibowitz. Nuotraukoje užfiksuota testinio lainerio „Airbus A380“ kabina, kurioje vandens konteineriai naudojami keleivių svorio simuliacijai.

Testinio lainerio „Airbus A380“ kabina

Nei viena iš išvardintų fotografijų neturi nieko bendro su „chemtreilais“ – panaudotos senos nuotraukos iš visiškai nesusijusių renginių.

Taigi, remiantis aukščiau išaiškintu lėktuvo kondensato paaiškinimu ir nuotraukomis, kurios neturi nieko bendro su sąmokslo teorija, galima teigti, kad šiame įraše pateikiama melaginga informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)