Žmonės teigia, kad gaisrai keliami specialiai, o dar ir video pradėjo cirkuliuoti, kur ganėtinai aiškiai matoma, kad malūnsparniu yra padeginėjamas miškas...

Kylančiais gaisrais savo „Facebook“ paskyroje susirūpino ir vienas lietuvis. Ten jis pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matomas sraigtasparnis, pilantis ant miško ne vandenį, o degiąją medžiagą.

„Kalifornijos valstijoje masiškai dega miškai. Kas keisčiausia, kad židinių – pilna. Žmonės teigia, kad gaisrai keliami specialiai, o dar ir vaizdo medžiaga pradėjo cirkuliuoti, kur ganėtinai aiškiai matoma, kad malūnsparniu yra padeginėjimas miškas... Spręskite patys“, – rašo jis, tačiau komentare matomas vaizdo įrašas nufilmuotas 2018 metais ir visai neatspindi dabartinės situacijos Kalifornijoje.

Klaidinanti žinutė

Dėl ko kyla gaisrai

Šiuo metu JAV kenčia nuo daugiau nei 585 alinančių gaisrų Kalifornijos valstijoje. Gaisrininkai šiuos gaisrus suskirstė į kompleksus, kurie padeda lengviau kontroliuoti plintančią ugnį. Per visą šių kompleksų plotą sudegė jau daugiau nei 400 tūkst. hektarų miškų. Tai įvyko vos per kiek daugiau nei savaitę.

Šiuos gaisrus įplieskė San Francisko įlankoje audros metu kilę žaibai. To priežastis – sausas ir karštas oras, kuris per keletą dienų sukelė ne vieną pavojingą audrą. Gaisrai vietiniams pažįstami, mat tai tėra normalus gamtos reiškinys. Periodiškai kylantys gaisrai sunaikina pūvančią augaliją, atkuria maistines medžiagas dirvožemyje ir padeda augalams sudygti.

Tačiau ne šį kartą, kai per tokį trumpą laiką intensyviai degantys miškai sunaikino didžiulius mastus augmenijos bei grasina ir žmonių gyvybei ar naikina jų turtą.

Gaisrai Kalifornijos valstijoje

Pasak ekspertų, kalta dėl to klimato kaita, kurios dėka Kaliforniją jau keletą savaičių kankina karščio banga. Ši pasižymi ne tik karštomis dienomis, bet ir rekordiškai karštomis naktimis.

Besibaigianti atogrąžų audra Ramiojo vandenyno rytinėje dalyje taip pat turėjo įtakos Kalifornijos valstijos gaisrams, kurioje dėl šios audros padidėjo drėgmės kiekis. O tokia drėgmė buvo pakankama suformuoti lietaus debesis, kurie dėl per didelio karščio sukelia dideles audras, tačiau nepakankama sukelti reikiamą kiekį lietaus, jog gaisrai neišplistų.

Kylantys sunkumai

Per šiuos gaisrus žuvo mažiausiai šeši žmonės, tūkstančiai evakuoti, sunaikinti beveik 700 namų ir kitų statinių. Nuo rugpjūčio 23 dienos iki 24 dienos popietės Nacionalinė oro tarnyba buvo iškėlusi ir raudoną vėliavą, įspėjančią apie didelį gaisro pavojų visoje San Francisko įlankos teritorijoje ir Centrinėje pakrantėje.

Kovai su šiais gaisrais neužtenka ir pajėgų. Taip yra todėl, kad šiais metais itin didelę žalą turėjusi COVID-19 pandemija lėmė ne tik įvairių kitų veiklų sutrikimus visame pasaulyje, bet ir pristabdė kovą su gaisrais, sukeldama darbuotojų trūkumą.

Dažniausiai gesinti gaisrus padeda kaliniai, kurie šiuo metu prisidėti negali dėl koronaviruso protrūkio valstijos kalėjimuose. Be to, gaisrininkai privalo dirbti mažose grupėse, siekiant neužsikrėsti pavojinguoju virusu.

Gaisrai Kalifornijos valstijoje

Kita problema – biudžeto deficitas, kurį patiria valstija dėl ekonominio nuosmukio pandemijos akivaizdoje. Būtent dėl to kai kurios gaisro prevencinės priemonės – tokios kaip sausos žolės šalinimas nuo kelių ir pastatų – tampa neįmanomos.

COVID-19 pandemija apsunkino ir evakuacijų ir laikinų prieglaudų koordinavimą, mat reikalaujama užtikrinti saugumą ir mažinti žmonių skaičių patalpose. Be to, kyla grėsmė ir tiems, kurie serga koronavirusu, nes padidėjusi oro tarša tik dar labiau prisideda prie kvėpavimo takų infekcijų, kurios itin pavojingos šiuo metu.

Gaisrininkai nepadeginėja miškų

Taigi, gaisrus sukelia visai ne gaisrininkai, o gamtos stichijos, dėl kurių kaltas žmogus. Tačiau, kaip paaiškinti vaizdo medžiagą, kurioje matomas sraigtasparnis, skrendantis virš miško, tačiau užuot pylęs vandenį, jis skleidžia ugnį?

Visų pirma, šis vaizdo įrašas nufilmuotas 2018 metais Kanadoje, kai buvo siekiama suvaldyti kilusį gaisrą. O toks gesinimo būdas – normali praktika, kuria siekiama ugnies pagalba užgesinti ugnį.

Ugnis purškiama iš sraigtasparnio į žemiau esantį miško gaisrą kaip taktika, vadinama grįžtamuoju deginimu, kur gaisrai tyčia įplieskiami sausose vietose, kad laukinis gaisras neplistų.

Sraigtasparnio pilotai purškia aviacinį benziną, sumaišytą su žele, kuri sutirština degalus ir prailgina degimo laiką bei efektyvumą. Šis sutirštintas padegamasis mišinys panašus į napalmą. Tokiu būdu, kontroliuojamoje teritorijoje, aplink kurią buldozeriais iškertamas miško plotas, jog gaisras neplistų toliau, padeginėjamas tam tikra miško teritorija.

Šis vaizdo įrašas dar praėjusiais metais buvo naudotas klaidingos informacijos platinimo tikslais, teigiant, neva matomi vaizdai nufilmuoti Amazonės miškuose. Taigi, šiuo įrašu siekiama manipuliuoti jau keletą metų, nors minėta vaizdo medžiaga nėra susijusi nei su Amazonės miškais, nei su šiuo metu Kalifornijoje kylančiais gaisrais.