Teiginiai


Volodymyras Zelenskis už 8,12 mln. eurų įsigijo buvusią nacių propagandos ruporo Josepho Goebbelso vilą.

Verdiktas


Melas. Šiuos teiginius išplatino galimai netikros socialinių tinklų anketos ir Kremliaus remiama žiniasklaida. Teiginiams pagrįsti naudojama suklastota sutartis. Pagrindinės istorijos liudininkės sąsajas su valstybine Berlyno nekilnojamojo turto įmone paneigė įmonės atstovai, o savivaldybės, kurios teritorijoje stovi vila, atstovai paneigė pastato pardavimo faktą bei nurodė, kad šios vilos apskritai neketinama kam nors parduoti.

Melo detektoriaus komentaras


Kalėdų išvakarėse Sabine Mels „Youtube“ paskyroje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame jauna moteris, vilkinti „Antifa“ marškinėliais, vokiečių kalba pasakoja apie kontraversišką Ukrainos prezidento V. Zelenskio pirkinį – Trečiojo Reicho propagandos ministrui Josephui Goebbelsui priklausiusią milžinišką vilą. Šalia nedidelio Bogenzės ežero stūksantį pastatą esą įsigijo su Ukrainos prezidentu siejama kompanija „Film Heritage Inc“, kurią šiuo metu valdo V. Zelenskio žmona.

Melaginga žinutė

Tai esą įrodo vilos įsigijimo dokumentas, ne kartą pasirodantis vaizdo įraše. Be jo daugiau nepateikiami jokie įrodymai – ekrane viena po kitos pasirodo archyvinės su J. Goebbelsu ir jam kadaise priklausiusiu pastatu susijusios fotografijos.

Kas yra Sabine Mels?

Pati Sabine Mels prisistatanti moteris tvirtina priklausanti organizacijai „Anti-Fascist Action“ – radikaliam prieš fašizmą ir rasizmą kovojančiam judėjimui. Todėl ją, esą, itin papiktino Berlyno sprendimas parduoti vienai žymiausių nacistinės Vokietijos figūrų priklausiusį pastatą. Be to, įraše nufilmuota moteris nurodo esanti buvusi valstybinės įmonės „Berliner Immobilienmanagement GmbH“ (BIM), kuri ir įvykdė sandorį su „Film Heritage Inc“, darbuotoja.

Įtarimų dėl pateikiamos informacijos tikrumo kelia ne tik vaizdo įrašo turinys, bet ir pačios Sabine Mels paskyros. Pavyzdžiui, minėtoje „Youtube“ paskyroje, turinčioje 62 prenumeratorius, patalpinti tik 3 vaizdo įrašai. Visi jie joje atsirado tą pačią dieną – per Kūčias. Dviejuose vaizdo įrašuose, kurie tėra ištraukos iš skirtingų TV reportažų, kalbama apie antifašistinį judėjimą. Jie nesulaukė didelio dėmesio, abu buvo peržiūrėti tik 200 – 300 kartų. Tuo tarpu trečiasis vaizdo įrašas, kuriame dalijamasi žinute apie V. Zelenskio įsigytą vilą, sulaukė netikėto populiarumo – daugiau nei 14 tūkst. peržiūrų.

Melagingą žinią išplatinusi paskyra kelia įtarimų dėl jos tikrumo

Socialiniame tinkle „X“ taip pat galima rasti Sabine Mels paskyrą. Čia ji turi kur kas daugiau sekėjų – beveik 6 tūkst. – tačiau, kaip pastebėjo Vokietijos naujienų portalas „t-online“, dauguma jų yra iš Indijos ir arabų šalių. Paskyros savininkė taip pat nieko neatsakė į žurnalisto Larso Wienando komentaruose pateiktus klausimus, kuriais šis teiraujasi, ar ji yra moteris vaizdo įraše, kas ją nusamdė, kodėl ji pateikia suklastotą informaciją ir naudoja kito žmogaus profilio nuotrauką.


Iš tiesų, atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką internete galima rasti tos pačios moters, kuri matoma Sabine Mels „X“ paskyroje, fotografijų. Viena jų įkelta į „Instagram“ paskyrą „christophebodrero47“ 2017 m. (čia), kita maždaug prieš metus pasirodė amerikiečių pažinčių svetainėje bako.com, kurioje fotografijoje esantis asmuo prisistato kaip 43 metų susituokti trokštanti moteris iš Nešvilio, JAV (čia).

Melagingą žinią išplatinusioje „X“ paskyroje dangstomasi kito žmogaus nuotrauka

Be šių faktų svarbu ir tai, kad paieška internete pagal raktažodžius „Sabine Mels“ neduoda jokių jos asmenį galinčių patvirtinti rezultatų – tik nuorodas į jau minėtas „Youtube“ ir „X“ paskyras bei įvairių faktų tikrintojų organizacijų straipsnius, kuriuose paneigiama šiose paskyrose patalpinta informacija. Kaip straipsnyje nurodo portalas „The New Voice of Ukraine“, Vokietijos įmonė „BIM“ taip pat paneigė informaciją, kad moteris šiuo vardu ir pavarde kada nors pas juos dirbo.

Kas įrodo, kad Goebbelso vilos įsigijimo istorija – suklastota?

Kad istorija apie ekstravagantišką V. Zelenskio pirkinį – tik dar viena Kremliaus klastotė geriausiai įrodo pats „Youtube“ publikuoto įrašo turinys. Pirmiausia, „t-online“ žurnalistai atkreipė dėmesį, kad Goebbelso pavardę įraše kalbanti moteris taria su rusišku akcentu. Be to, vienintelis jos pasitelkiamas argumentas – kelis kartus ekrane parodoma pirkimo sutartis. Įtarimų kelia jau vien tai, kad didžioji dalis joje pateikiamos informacijos yra užtušuota juoda spalva, matomi tik keli laukeliai – pirkinio kaina, lygi 8,1 mln. eurų, bei jį įsigijusi kompanija – su V. Zelenskiu siejama „Film Heritage Inc“.

Kad dokumentas yra suklastotas išduoda jį patvirtinusios advokatės – notarės pavardė – Dr. Friederike Schulenburg. Dr. F. Schulenburg yra patyrusi teisininkė, kurios vardas nuskambėjo praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Tuo metu ji dirbo vokiečių teisininko Wolfgango Vogelio, Šaltojo karo metais dirbusio Rytų Vokietijoje ir tarpininkavusio kai kuriems garsiausiems šnipų apsikeitimo sandoriams arba politinių kalinių mainams už išpirką tarp sovietų bloko ir Vakarų, advokate. Dr. F. Schulenburg jau daugiau nei dešimtmetį nebedirba notare, nes yra perkopusi aštuntą dešimtį, o Vokietijoje notaro pareigas galima eiti tik iki 70 metų amžiaus. Žurnalistai iš „t-online“ susisiekė su vilos pirkimo sutartyje minima dr. F. Schulenburg ir ši patvirtino, kad notare jau nebedirba ir tikrai negalėjo patvirtinti jokio sandorio, datuoto praėjusių metų spalio mėnesiu. Moteris taip pat įvertino vaizdo įraše rodomą sutartį ir patvirtino, kad ši tėra grubi klastotė, joje naudojama antraštė, kurie tokio tipo sutartyse tiesiog neegzistuoja, trūksta sutarties originalumą patvirtinančių atributų – parašo, antspaudo.

Vaizdo įraše rodomame dokumente didžioji dalis informacijos paslėpta. Dokumentas neatitinka tokių sutarčių raštvedybos taisyklių – naudojami neegzistuojantys terminai, nėra parašo, spaudo ir kitų esminių detalių, liudijančių, kad dokumentas yra tikras

Svarbu ir tai, kad vietos valdžia ir Wandlitzo savivaldybė, į kurios teritoriją patenka garsioji vila, faktų tikrintojams „Mimikama“ griežtai paneigė gandus apie vilos pardavimą ir nurodė, kad pastato parduoti nesiruošiama ir toks scenarijus visiškai prieštarautų savivaldos planams (čia).

Ši suklastota istorija apie kontraversišką V. Zelenskio pirkinį beveik identiška kitoms panašioms Kremliaus propagandos mašinos sufabrikuotoms istorijoms. Pavyzdžiui, „Melo detektorius“ jau rašė apie išgalvotus Ukrainos pirmosios ponios Olenos Zelenskos pirkinius – prabangius „Cartier“ papuošalus. Šiam naratyvui skleisti taip pat pasitelkta neva buvusi parduotuvės darbuotoja, jos liudijimas vaizdo įraše ir pateiktas suklastotas pirkimo čekis. Minėti teiginiai taip pat buvo išplatinti tuščioje „Youtube“ paskyroje (čia).

Kuo ypatinga Goebbelso vila?

Vos už valandos kelio nuo Berlyno ant nedidelio ežero kranto stūksanti vila – istoriškai svarbus pastatas. Berlyno miestas šias valdas 1936 m. padovanojo nacių propagandos ministrui Josephui Goebbelsui 39-ojo gimtadienio proga. Šis valdas išplėtė ir įsirengė net 1600 m2 ploto vasarnamį, kuriame buvo 70 kambarių ir kino salė – joje buvo žiūrimi propagandiniai filmai, prieš leidžiant juos platinti. J. Goebbelso vila buvo žinoma kaip meilės lizdelis ir prieglobstis nuo gausios šeimos, kurioje sutuoktinių pora augino 7 vaikus. Vasarnamyje būdavo priimamos meilužės, aktorės, žymūs to meto politikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)