Teiginiai

Volodymyrą Zelenskį saugo ir laiko įkaitu Didžiosios Britanijos specialiosios tarnybos.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įraše, kuris pateikiamas kaip įrodymas, greta V. Zelenskio yra ne Didžiosios Britanijos specialiųjų pajėgų pareigūnai, o Ukrainos prezidento saugumo tarnyba.

Melo detektoriaus komentaras

Melaginguose įrašuose priežastis, kodėl V. Zelenskį neva saugo Didžiosios Britanijos specialiųjų pajėgų pareigūnai, yra siekis įrodyti, kad Ukrainą kontroliuoja užsienio valstybės, o Ukrainos prezidentas nėra nepriklausoma figūra.
Klaidinanti žinutė

Kremliui palankiose socialinių tinklų paskyrose rašoma, kad sausio 25 d., po konferencijos „Ukraina. 2024 metai“ V. Zelenskis paliko renginį saugomas specialiųjų tarnybų su „SSPU“ antspaudais. Tvirtinama, kad tai yra „JK specialiųjų operacijų direktorato“ santrumpa.

Tačiau Ukrainos Strateginės komunikacijos ir informacijos saugumo centras tai paneigė. Jo teogimu, „SSPU“ antspaudai ant apsaugininkų pečių reiškia Ukrainos prezidento saugumo tarnybą, kuri yra Ukrainos valstybės gvardijos dalis (čia).

Ukrainos žiniasklaida pabrėžia, kad Rusijos valdžia jau kelis mėnesius bando surengti informacinę ataką prieš Ukrainos prezidentą V. Zelenskį, kad sužlugdytų jo reitingus (čia).

The Washington Post“ atskleidė, kad Kremlius kone nuo karo pradžios vykdo masinę dezinformacijos kampaniją, kuria siekiama sumenkinti V. Zelenskį.

Teigiama, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino administracija įsakė grupei Rusijos politinių strategų naudotis socialine žiniasklaida ir netikrų naujienų straipsniais, siekiant skleisti temą, kad Zelenskis „yra isteriškas ir silpnas“ (čia).

Leidinio gauti dokumentai rodo, kad buvo išdėstyti keturi pagrindiniai Ukrainos propagandos komandos tikslai: diskredituoti Kijevo karinę ir politinę vadovybę, suskaidyti Ukrainos elitą, demoralizuoti Ukrainos karius ir dezorientuoti Ukrainos gyventojus.

Dešimtys pasamdytų trolių Ukrainos socialinėje žiniasklaidoje kiekvieną savaitę išpumpuodavo daugiau nei 1 300 tekstų ir 37 000 komentarų, rodo dokumentai. Juose taip pat yra įrodymų, kad trolių fermų darbuotojai uždirbdavo 60 000 rublių per mėnesį arba 660 dolerių už 100 komentarų rašymą per dieną (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją