Teiginiai


HAARP naudojamas orų modifikacijai, sukelia klimato kaitą, o taip pat – įvairius negalavimus ir susirgimus, įskaitant vėžį.

Verdiktas


Melas. HAARP moksliniais instrumentais neįmanoma paveikti oro, klimato ar žmonių Žemėje sveikatos.

Melo detektoriaus komentaras


Įraše teigiama, kad kiekviena valstybė pasaulyje turi „šildytuvus“ (HAARP), kurie keičia orą, o tai ir sukelia klimato krizę. Taip pat pridedama, kad jų skleidžiamos žemo dažnio bangos veikia žmogaus kūną, net sukelia vėžį.

Aukšto dažnio aktyvaus pašvaisčių tyrimo programa (angl. High Frequency Active Auroral Research Program, HAARP) ir jos siųstuvų masyvai padėjo geriau pažinti tai, kas vyksta aukštuosiuose atmosferos sluoksniuose. Bet kartu ir buvo apipinta sąmokslo teorijomis. HAARP įrenginiai buvo kaltinami orų modifikacija, sukeltais žemės drebėjimais, suprastėjusia žmonių sveikata, ligomis. Nepaisant mokslininkų išaiškinimų, kad tokios teorijos yra melagingos, o jų skleidėjams taip ir nepateikus jokių įrodymų. Žmonės netgi buvo kviečiami patys apsilankyti HAARP ir daugiau sužinoti, ką ten mokslininkai veikia.

Klaidinanti žinutė

„Tikimės, kad žmonės supras, kokį mokslą čia darome. HAARP būtų neįmanoma nei kontroliuoti oro, nei kitų dalykų, dėl ko girdime kaltinimus“, – teigė Sue Mitchell iš Aliaskos universiteto (čia).

Anksčiau HAARP priklausė JAV kariuomenei. Jonosfera yra svarbi radijo signalams, todėl kariuomenė norėjo geriau sužinoti, kokie natūralūs procesai ten vyksta. Vėliau HAARP perduota Aliaskos universitetui, kur taip pat naudojama tyrimams su jonosfera (čia). Orai yra apatinės atmosferos (troposfera) dalis, todėl HAARP šio sluoksnio niekaip nepaveikia. HAARP taip pat neįmanoma paveikti žmogaus, esančioje Žemėje, kūno ar sukelti vėžį (čia, čia ir čia).

Klimato kaitą sukelia žmogaus veikla, daugiausiai – iškastinio kuro (anglies, naftos ir dujų) deginimas, kurio metu į atmosferą išskiriamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos (kaip anglies dvideginis, metanas ir kt.). Kai šių dujų susikaupia per daug, kaip vyksta ir dabar, Saulės šiluma negali ištrūkti į kosmosą, nes yra sulaikoma. Todėl Žemės klimatas greitėjančiai šyla. Tai yra mokslinis faktas, įrodytas daugybe mokslinių duomenų (čia ir čia).

Ką dar svarbu paminėti – įraše nepateikiami jokie įrodymai išsakytoms mintims. Kalbama apie visame pasaulyje neva pastatytus „šildytuvus“, tačiau nėra šaltinių, tiesiog pridėtas piešinys, kaip iliustracija.

Todėl galima teigti, kad įraše pateikta melaginga informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją