Teiginiai


Yra akivaizdus ryšys tarp COVID-19 vakcinų ir vėžio. Taip teigia žurnalistas Bret Weinstein. (archyvas)

Verdiktas


Melas. Nėra mokslinių įrodymų, kad egzistuoja koreliacijos tarp COVID-19 vakcinų ir vėžinių susirgimų.

Melo detektoriaus komentaras


Istorijoje save dabar pristatantis žurnalistu, buvęs mokslininkas Bret Weinstein dalinasi anonimine istorija, kurioje teigia, kad kalbėjosi su slaugytoja. Jis pasakodamas bando susieti COVID-19 vakcinas ir vėžį. Teigia, žinantis daug nuo šių skiepų „sužalotų“ žmonių, taip pat – kad ryšys tarp COVID-19 vakcinų ir vėžio – akivaizdus.

Visų pirma, B. Weinstein dalijasi pasakojimu, kuriam nepateikiama jokių šaltinių. Šaltiniai tokiems pareiškimams – būtini, nes padeda įvertinti informacijos teisingumą ir atskirti melagingus teiginius nuo faktų (čia). Šiuo atveju, to padaryta nebuvo.

Klaidinanti žinutė

Nors socialiniuose tinkluose vis pasirodo informacija apie tariamą ryšį tarp COVID-19 vakcinų ir vėžinių susirgimų, ji nėra paremta objektyviais moksliniais duomenimis. iRNR COVID-19 skiepai (kaip „Pfizer“) „apmoko“ mūsų organizmą kovoti su konkrečiu virusu – SARS-CoV-2. Vakcinos gali padėti išvengti ligos, arba apsisaugoti nuo sunkios jos formos, hospitalizacijos ar mirties (čia, čia ir čia).

Vėžio pacientams rekomenduojama pasiskiepyti, nes gydymo metu yra paveikiama jų imuninė sistema, todėl jie turi didesnę riziką sirgti suknesne infekcijos forma (čia ir čia).

Dar svarbu paminėti, kad B. Weinstein yra gerai žinomas melagienų ir dezinformacijos skleidėjas apie COVID-19 vakcinas, infekcijos gydymą ir kt. (čia). Todėl jo žodžius rekomenduojame vertinti itin kritiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją