Teiginiai

Vakcinose yra DNR fragmentų, sukeliančių vėžį.

Verdiktas

Melas. COVID-19 vakcinose nėra fragmentų, kurie gali sukelti vėžį.

„Melo detektoriaus“ komentaras
Plintančiuose įrašuose tvirtinama, kad „Pfizer-BioNTech“ nuslėpė informaciją, kad jų iRNR vakcinose yra DNR fragmentų, kurie sukelia vėžį. Kalbama apie SV40 seką arba „beždžionių viruso fragmentus“. Skirtinguose šaltiniuose teigiama, kad tai skelbia arba patvirtino Europos vaistų agentūra (EVA) arba Kanados visuomenės sveikatos instituciją „Health Kanada“. Įrašuose skiepai dažnai vadinami „marmalu“, „medicininiu skysčiu“ ir pan.

Remiantis JAV Nacionalinio žmogaus genomo tyrimų instituto informacija, iRNR COVID-19 sukurtos naudojant plazmidę – mažą DNR fragmentą. Vienas iš tokių fragmentų yra iš SV40 – beždžionių patogeno, naudoto ruošiant poliomielito vakcinas 7 deš. (čia). Nors pats virusas yra susijęs su vėžiu, nėra įrodymų, kad poliomielito skiepai žmonėms būtų sukėlę vėžinius susirgimus, o paties patogeno nebuvo vakcinose nuo 1963 m. (čia).

Klaidinanti žinutė

„Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinoje nėra SV40“, – sakė „Health Canada“ atstovai naujienų agentūrai AFP. Vakcinos pirminėje medžiagoje yra specifinės neužkrečiamos SV40 dalys, kurios dažnai naudojamos farmacijos pramonėje, tačiau nėra įrodymų, kad jos gali sukelti vėžinius susirgimus.

Taigi teiginiai, kad vakcinos sukelia ar gali sukelti vėžį, yra melagingi, tačiau nėra nauji. Birželio mėn. pasirodė nerecenzuotas (pre-print) straipsnis, kuriame teigiama, kad COVID-19 vakcinos yra užkrėstos SV40. Jis netrukus buvo paneigtas mokslininkų, tačiau jį vis vien platino melagienų šaltiniai kaip „The Epoch Times“ ir kt. (čia)

Spalio ir lapkričio mėn. ši informacija sugrįžo, bet pakeista. Socialiniuose tinkluose ir melagienų šaltiniuose teigiama, kad SV40 viruso tikrai yra, o tai esą jau patvirtino ir „Health Canada“, ir Europos vaistų agentūra (čia ir čia). Taip pat platinami interviu su neva ekspertais, kurie tikina, kad SV40 sekos tikrai yra, ir ji sukelia vėžį, tačiau savo teiginių negali pagrįsti jokiais įrodymais.

Nėra jokių įrodymų, kad COVID-19 vakcinos gali sukelti vėžį. Šios vakcinos jau išgelbėjo milijonus gyvybių pasaulyje. Vakcinos yra laikomos saugiomis ir efektyviomis, tai patvirtina objektyvūs duomenys, todėl net vėžio pacientams ši vakcina rekomenduoja pasaulio specialistų (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją