Teiginiai

Vaizdo įraše užfiksuotas naujas įmonės „Tesla“ robotas, kurio dera bijoti žmonijai.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įraše – ne „Tesla“ robotas. Tai – pasitelkiant kompiuterinę grafiką sukurtas objektas (robotas), kuris sąveikauja realybėje. Šis reiškinys vadinamas papildytąja realybe (angl. augmented reality). Įmonė „Tesla“, nors užsiima robotų kūrimu, bet neturi tokio lankstaus roboto, kurį matome vaizdo įraše.

Melo detektoriaus komentaras

Suskaidžius vaizdo įrašą į atskirus kadrus ir pasitelkus „Google“ nuotraukų paieškos variklį matome, kad ne vienas socialinių tinklų naudotojas yra įkėlęs tokį pat vaizdo įrašą. Juose net matosi vienodas angliškas užrašas: „robotų kompanija „Tesla“, pavojinga visai žmonijai“. Vienas vaizdo įrašas surinko virš 5 milijonų peržiūrų „TikTok“ platformoje (čia).
Klaidinanti žinutė

Žvelgiant į paieškos rezultatus matyti panašaus roboto nuotraukos. „Artstation“ puslapyje autorius Plamen Tamnev teigia, kad jis trimatėje erdvėje sumodeliavo robotą pavadinimu „Adam“ (čia). Tolimesnė paieška atskleidžia, kad su šiuo veikėju yra sukurtas 3 epizodų mini-serialas tokiu pat pavadinimu – „Adam“ (čia). Serialas sukurtas per „Unity“ žaidimų kūrimo variklį, pasitelkus kompiuterinę grafiką (angl. CGI). Norintys gali atsiųsti serialo veikėjus, įskaitant patį „Adam“, jiems sukurtas animacijas ir kitus resursus (čia). Žaidimų variklyje „Unity“ galima keisti veikėjo „Adam“ judesius, jo stovėseną ar net patalpinti jį į papildomos realybės aplinką (čia).

Sužinojus daugiau informacijos apie robotą „Adam“, galima tikslingiau ieškoti originaliojo vaizdo įrašo. Nauja „Google“ paieška rodo, kad toks pat vaizdo įrašas buvo įkeltas rugpjūčio 24 d. į „Twitter“ platformą (čia). Vaizdo įrašo autorius, Divesh Naidoo, teigia esantis mobiliosios programėles, kuri leidžia talpinti skaitmeninius objektus į realią erdvę, „Simulon“, įkūrėjas. Paieška apie įmonę atskleidžia, kad jie turi aktyvią „LinkedIn“ paskyrą. Įrašus į socialinį tinklą „LinkedIn“ kelia tas pats Divesh Naidoo. Viename iš tokių įrašų matome „Adam“ robotą, sėdintį prie darbastalio, o Divesh Naidoo mini, kad „testui panaudotas „Adam“ iš „Unity“ (čia).

Įmonės „Tesla“ robotai

2021 m. įmonė „Tesla“ paskelbė pradėsianti kurti humanoidinius robotus. Jų paskirtis – atlikti paprastus ir kasdieniškus darbus (čia). 2022 m. atsirado pirmieji prototipai, bet naujausiame šių metų „Tesla“ robotų pristatyme matyti jų judėjimo galimybės. „Tesla“ robotai pasižymi mažesniu lankstumu ir greičiu nei socialiniuose tinkluose užfiksuotas „Adam“ (čia). Pranešama, kad „Tesla“ robotai būtų prieinami vartotojams tarp 2025–2027 metų (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją