Teiginiai

Žmonės miršta, nes su COVID-19 vakcina įšvirkščiamos neįvardintos nanotechnologijos, tada apšvitinama 5G.

Verdiktas

Melas. COVID-19 vakcinose nėra nanotechnologijų. Skiepai taip pat neturi nieko bendro su 5G ryšiu.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įraše moteris pasakoja, kad žmonės miršta dėl atliekamo eksperimento – su skiepais į žmones suleidžiamų nanotechnologijų, kurios tarsi aktyvuojamos, naudojant 5G. Viso siužeto metu rodomi vaizdai su nukrentančiais žmonėmis, bet nepateikiamas tų vaizdų šaltinis. Teigiama, kad prieš tariamą mirtį, kai kurie žmonės dairosi pasimetę – tarsi ieškotų kažkokio garso šaltinio, o kiti – tiesiog miršta.

Vaizdo siužete kalbanti moteris teigia, kad yra gydytoja – tačiau nenurodoma jos vardas ir pavardė, jos išsilavinimas. Patikrinus, paaiškėjo, kad tai – Rima Laibow, JAV psichiatrė. Gerai pažįstama tarptautiniams faktų tikrintojams dėl melagingų teiginių (žr. Šaltiniai).

Klaidinanti žinutė

JAV federalinio teismo nutartyje rašoma, kad R. Lainbow 2021 m. uždrausta prekiauti neištirtu „nano sidabro“ produktu, kuris, anot jos, padėjo išvengti arba pasveikti nuo COVID-19. Kadangi nebuvo jokių įrodymų teiginiams pagrįsti, teismo nutartyje pranešama, kad prekyba buvo uždrausta. Todėl R. Laibow teiginius reikėtų vertinti kritiškai.

Nors vaizdo įraše R. Laibow kalba apie nanotechnologijas – neįvardijama, kokios tiksliai tai technologijos. Nepateikiama jokių pavyzdžių ar įrodymų, kad tokios technologijos apskritai egzistuoja. Tačiau sąmokslo teorijos ir melagingos naujienos, kuriose teigiama, kad COVID-19 vakcinose yra „nanotechnologijų“ – nėra naujiena. Dar liepos mėn. socialinėse medijose plito melaginga žinia, kad neva „Moderna“ skiepuose esančias nanotechnologijas galima programuoti 5G ryšiu (žr. Šaltiniai).

Tiesa, kad iRNR vakcinose yra nanodalelių – tačiau šiuo atveju jis terminas naudojamas, norint nusakyti naudojamų lipidų dydį, kuriais iRNR pristatyma į ląstelę. Šiuo atveju, terminas „nano“ – yra dydis, reiškiantis nuo 1 iki 100 nanometrų. Savaime jis nereiškia „nanotechnologijų“.

Nėra absoliučiai jokių įrodymų, kad nanodaleles, šiuo atveju, itin mažo dydžio lipidus, būtų įmanoma kaip nors susieti su 5G ryšiu.

Visame vaizdo siužete rodoma daug prastos kokybės vaizdo įrašų, kuriuose matomi tarsi alpstantys žmonės. Nors vaizdo autorė tikina, kad vaizduose užfiksuotos mirtys, nepateikiami jokie vaizdo įrašų šaltiniai. Tai – taip pat melagingose naujienose dažnai naudojama taktika – parodyti alpstančio žmogaus video, tikinti, kad ten matomas žmogus mirė, pridedant, kad tai įvyko dėl COVID-19 vakcinų kaltės. Vaizdo siužetų autentiškumo, naudojant „Google“ vaizdų paieškos sistemą nustatyti nepavyko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją