Teiginiai

Reportaže teigiama, kad pasaulio elitas geria vaikų kraują.

Verdiktas

Melas. 2018 m. „CBS News Philadelphia“ sukūrė reportažą apie tyrimą, kurio metu vyresniems nei 35 metų suaugusiesiems buvo perpilamas jaunų donorų kraujas. Reportaže neužsimeninama apie tai, kad šiame tyrime dalyvauja pasaulio elitas ar, jog jie geria vaikų kraują.

Melo detektoriaus komentaras

„CBS News Philadelphia“ sukūrė dviejų minučių trukmės reportažą apie tyrimą, kurio metu vyresniems nei nei 35 metai asmenims buvo perpilamas kraujas iš jaunesnių donorų (čia). Visai neužsiminima, kad eksperimente dalyvauja pasaulio elitas, kuris neva geria vaikų kraują. Tačiau reportaže kraujas yra paaukotas „jaunų žmonių“, o JAV galima aukoti kraują nuo 16 metų (čia).

Šis eksperimentas paremtas tyrimais su pelėmis. Tyrime nustatyta, kad vyresnėms pelėms suleidus jaunesnių pelių kraujo, jų mokymosi ir atminties testų rezultatai pagerėjo (čia).

Kompanija „Ambrosia“ nuo 2016 m. pradėjo pirmuosius bandymus perpilant jaunų žmonių kraują vyresniems nei 35 metų žmonėms. Kiekvienas vyresnis nei 35 metų asmuo, sumokėjęs 8000 JAV dolerių, galėjo gauti du litrus kraujo plazmos, kurią „Ambrosia“ perka iš kraujo bankų (čia).

Klaidinanti žinutė

Mokslininkai ir bioetikos specialistai suabejojo tokio tyrimo etiškumu, nes tokia procedūra gali būti žalinga ar net mirtina (čia).

„Ambrosia“ įkūrėjas Džesis Karmazinas, Stanforde įgijęs medicinos mokslų daktaro laipsnį, bet neturintis licencijos verstis medicinos praktika, teigė, kad tyrimo dalyviai jautėsi stipresni, budresni, o rezultatai atitiko tyrimų su pelėmis rezultatus (čia).

2019 metais JAV maisto ir vaistų administracija perspėjo visuomenę, kad nėra įrodymų, jog jaunų donorų plazma turi įrodytos klinikinės naudos tiems tikslams, kuriuos „Ambrosia“ reklamuoja. Priešingai, toks gydymas gali būti kenksmingas. Po šio pareiškimo „Ambrosia“ sustabdė savo veiklą (čia).

Portalas „HuffPost“ atliko tyrimą apie Džesio Karmazino „Ambrosia“ ir atrado, kad bent dalies įmonės panaudotos jaunų žmonių plazmos buvo gauta iš ne pelno siekiančio donorystės centro Teksase. Taip pat Dž. Karmazinas niekad nepaskelbė tyrimo rezultatų, bet iki kompanijos veiklos sustabdymo žadėjo atidaryti kliniką Niujorke (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją