Teiginiai


Niekada nebuvo įrodyta, kodėl žemėlapyje Rusija atrodo didesnė už Afriką.

Verdiktas


Trūksta konteksto. Įraše esantis pasaulio žemėlapis bando atvaizduoti trijų dimensijų (3D) žemės rutulį ant dviejų dimensijų (2D) plokštumos. Cilindrinė Merkatoriaus projekcija – vienas iš populiariausių žemėlapių – yra tiksliausia ties ekvatoriumi (pusiauju), bet prie Šiaurės ir Pietų polių esančias valstybes išplečia ir jos ir neatitinka savo tikrųjų matmenų.

Melo detektoriaus komentaras


Kartografams susiduria su dideliu iššūkiu atvaizduoti sferinį objektą, pavyzdžiui, žemės planetą, ant 2D plokštumos. Naudojant bet kokio žemėlapio projekcijos stilių neišvengiamai tam tikru būdu ir mastu iškreipiamas Žemės paviršius. Tačiau, priklausomai nuo žemėlapio paskirties, vieni iškraipymai yra priimtini, kiti – ne, todėl egzistuoja skirtingos žemėlapių projekcijos, kuriomis siekiama išsaugoti tam tikras sferinio kūno savybes kitų savybių sąskaita.

„Facebook“ paskyroje matomas žemėlapis yra Gerardo Merkatoriaus 1569 m. sukurta cilindrinė žemės paviršiaus projekcija. Šio žemėlapio suskirstymas į tarpusavyje statmenas tieses, t.y. dienovidinius (meridianus) ir lygiagretes (paraleles), leido jūrininkams nubrėžti tikslų maršrutą per vandenynus, nors toks maršrutas būdavo nebūtinai trumpiausias (čia).

Cilindrinės projekcijos, nors naudotos brėžti maršrutą per vandenynus, išlieka kaip vieni populiariausių žemėlapių, žyminčių ir valstybių teritorijas. Problema ta, kad ties pusiauju cilindriniai žemėlapiai yra gana tikslūs, bet valstybių projekcijos link Šiaurės ir Pietų polių neišvengiamai pasižymi dideliais formų ir plotų iškraipymais. Vizualiai atrodo, kad Kanada ir Rusija užima maždaug 25 proc. Žemės paviršiaus, nors iš tikrųjų jos užima vos 5 proc. Arba Grenlandija atrodo didesnė už Afriką, nors yra keturiolika kartų mažesnė už žemyną (čia).

Cilindrinės projekcijos, nors populiarios, nėra vienintelės Žemės rutulio projekcijos. Kitos kartografinės projekcijos taip pat iškraipo žemynų plotus arba lygiagretes. Dėl šių savybių skirtingos projekcijos gali būti pasitelkiamos kuriant manipuliatyvius politinius naratyvus, kurie pateisina šalies užsienio politiką dėl jos įsivaizduojamo dydžio (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją