Teiginiai


Žemės branduolys nebeveikia taip, kaip turėtų, todėl Žemė tampa negyva planeta. To ženklai – raudonos šiaurės pašvaistės, dingęs ozono sluoksnis ir UV apsauga.

Verdiktas


Melas. Nei pokyčiai Žemės magnetiniame lauke, nei Žemės branduolyje nekelia pavojaus gyvybei. Raudonos pašvaistės nedegina deguonies. UV apsaugą planetoje dar turime.

Melo detektoriaus komentaras


Įraše teigiama, kad raudonos pašvaistės degina mums reikalingą deguonį. Taip pat priduriama, kad Žemėje jau nebėra apsaugos nuo UV spindulių. O visa tai – dėl Žemės branduolio, kuris esą nebeveikia taip, kaip turėtų. Siužeto pabaigoje priduriama, kad Žemė tampa negyva planeta, todėl visai gyvybei yra pavojus.

Raudonos šiaurės pašvaistės (arba auroros) nėra mums pavojingos. Kaip jau rašėme kitame „Melo detektoriaus“ straipsnyje (čia), ryškiausios pašvaistės atsiranda tada, kai saulės vėjas yra stipriausias. Saulės vėjas paprastai yra gana pastovus, tačiau saulės oras gali keistis kasdien. Auroros spalvos skiriasi priklausomai nuo aukščio ir sutinkamų atomų rūšies. Jei jonai susiduria su aukštai atmosferoje esančiais deguonies atomais, šį sąveika sukelia raudoną švytėjimą. Tačiau tai nereiškia deguonies deginimo, kaip teigiama vaizdo siužete. Raudonos auroros yra taip pat labai retos.

Klaidinanti žinutė

Ozono sluoksnis gyvybei Žemėje labai reikalingas, nes jis saugo nuo pavojingos UV spinduliuotės. Nuo 1987 m., kai buvo pastebėtas ozono retėjimas (dėl freonų naudojio), ozono sluoksnis pradėtas saugoti. Jis dar nėra visiškai „sugijęs“, tačiau suteikia mums UV apsaugą – priešingai nei teigiama vaizdo įraše (čia). Skelbiama, kad kadangi sumažinome freonų naudojimą 80 proc., ozono sluoksnis turėtų visiškai sugyti per artimiausius dešimtmečius (čia).

2023 m. pradžioje mokslininkai paskelbė, kad pastebėjo nežymius pokyčius Žemės branduolyje, kas daro įtaką Žemės sukimosi greičiui ir ašiai. Tačiau pokyčiai nėra dramatiški – jie nekelia pavojaus gyvybei Žemėje (čia). Jei Žemė kada ir sustos, tai gali atsitikti tik už milijardų metų (čia). Todėl vaizdo siužete išsakomi gąsdinimai yra priešingi mokslo žinioms.

Svarbu pabrėžti, kad vaizdo siužete teiginiams nepateikiami jokie įrodymai ar šaltiniai. Todėl informaciją reikėtų vertinti kritiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją