Teiginiai


Julianas Assange'as atskleidė, kad turi tvirtų įrodymų apie buvusio JAV prezidento Baracko Obamos veikimą Baltųjų rūmų pedofilų grupėje. Įrašas išverstas iš 2017 m. tinklaraščio undergroundreportorg.wordpress.com įrašo, kurio nuoroda taip pat pridedama.

Verdiktas


Melas. Tai yra vadinamosios „Pizzagate“ konspiracijos teorijos dalis.

Melo detektoriaus komentaras


2016 m. įsilaužta į John Podesta, kuris tuo metu buvo Hillary Clinton rinkimų kampanijos pirmininkas, el. pašto dėžutę. 2017 m. „Wikileaks“ paviešino nutekintus J. Podesta el. laiškus. „Pizzagate“ sąmokslo teorijos šalininkai internete pradėjo viešinti melagingas žinutes, esą el. laiškuose užfiksuotos kodinės Demokratų partijos žinutės, o susirašinėjime dalyvavo daug įtakingų partijos asmenų. Žinučių tikslas – esą politikų vykdoma prekyba žmonėmis ir pedofilijos tinklas.
Klaidinanti žinutė

Ši sąmokslo teorija buvo daugybę kartų paneigta, o el. laiškai, apie kuriuos kalbėjo sąmokslo teorijos skleidėjai, kuriuose neva buvo užfiksuotos koduotos žinutės, niekada nebuvo paviešinti. Melą itin aktyviai platino žmonės, prisistatantys „savamoksliais tyrėjais“, anoniniai platformų „Twitter“ (dabar – „X“), „Reddit“ ir kt. vartotojai. Ši sąmokslo teorija taip pat laikoma „QAnon“ sąmokslo teorijos dalimi.

Žinoma, vienu iš taikinių tapo ir buvęs JAV prezidentas B. Obama – jis buvo kaltinamas dalyvavimu „pedofilų tinkle„. Tačiau šiems, kaip ir kitiems, teiginiams įrodymai niekada nebuvo pateikti.

Šiame aprašomame įraše taip pat teigiama, kad „Wikileaks“ „turi tvirtų įrodymų“, tačiau jie nepateikiami. Minimas ir „šiandien paskelbtas nutekintas el. laiškas„, tačiau tas el. laiškas taip pat nepateikiamas. Kitaip tariant, įraše nėra jokių įrodymų, kad išsakomi teiginiai – teisingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją