Teiginiai

Fluoras sukelia vėžį, o „praktiškai visas vanduo parduotuvėse yra „pagerintas“, todėl patariama vežtis vandenį iš šulinio, šaltinio ar kito švaraus giluminio gręžinio (ČIA).

Verdiktas

Melas. Nors ir atlikta daugybė tyrimų, nė viename jų neįrodyta, kad fluoras sukelia ar gali sukelti vėžį. Fluoro kiekis geriamajame vandenyje yra griežtai reglamentuojamas, todėl nei viešajame geriamajame vandenyje, nei parduodamame parduotuvėje jo kiekis neviršija leistinų normų.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose sklindančiose žinutėse rodomas vaizdo įrašas, kuriame demonstruojama, kad JAV kūdikiams skirtas vanduo, parduodamas parduotuvėse, yra su fluoru. Stebimasi, kodėl mažyliams, kurie dar neturi dantų, ji yra reikalingas. O sykiu ir pridedama informacija neva fluoras vandenyje yra pavojingas, nes sukelia ne tik fluorozę, bet ir vėžį.

Fluoras yra mikroelementas, kurio įtaka dantų būklei labai svarbi. Pakankamas fluoro kiekis apsaugo dantis nuo ėduonies, užtikrina taisyklingą augančio organizmo kaulų sistemos vystymąsi, tačiau fluorido perteklius žmogaus organizmui kenksmingas – sukelia fluorozę, pažeidžia kalcio ir magnio apykaitą organizme. Dėl to kietėja kaulai, kaulėja kremzlės, mažėja raudonųjų ir baltųjų kraujo kūnelių.

Didžiausią fluoro kiekį žmogus gauna su maistu – valgydamas ir gerdamas, o pagrindinis jo šaltinis yra geriamasis vanduo. Tiek per didelės, tiek per mažos fluoro koncentracijos geriamajame vandenyje taip pat gali turėti neigiamos įtakos žmogaus sveikatai.

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojama ir Lietuvoje taikoma optimali fluorido koncentracija geriamajame vandenyje, atsižvelgiant į įvairaus amžiaus žmonių poreikius, yra 0,5–0,8 mg/l. Higienos normomis nustatyta, kad ribinė fluoro vertė geriamajame vandenyje, kurios negalima viršyti, Lietuvoje yra 1,5 mg/l.

Lietuvos parduotuvėse parduodamo geriamojo vandens įvairiose rūšyse fluoro koncentracija siekia 0,2-0,3 mg/l, tad neviršijama ne tik ribinė, bet ir optimali koncentracija.

Daugumoje Jungtinių Valstijų bendruomenių vandentiekyje jau yra fluoro – natūralaus arba pridėto. Jis pridedamas todėl, kad kai kuriose valstijose išgaunamame vandenyje šio mikroelemento tiesiog nėra. Todėl fluoruotas vanduo buteliuose taip pat yra puikus pasirinkimas tėvams tokiuose miestuose kaip Portlandas, kur vanduo nėra fluoruotas.

Nuo 1962 m. JAV visuomenės sveikatos tarnyba rekomendavo į geriamąjį (iš čiaupo) vandenį dėti fluoro, kad sumažintų dantų ėduonies – vienos iš labiausiai paplitusių lėtinių vaikų ligų – riziką ir sunkumą. Nuo 1960-ųjų iki 1990-ųjų fluoro pridėjimas į geriamąjį vandenį ir stomatologijos produktus sumažino 12 metų vaikų, kurie neteko dantų ar jie gedo, skaičių 68 proc.

1986 m. JAV aplinkos apsaugos agentūros (EPA) gairėse nustatyta didžiausia leistina 4,0 mg/l fluoro koncentracija viešose geriamojo vandens sistemose, siekiant išvengti neigiamo fluoro poveikio, ir rekomenduojama didžiausia 2,0 mg koncentracija, siekiant išvengti dantų fluorozės.

Remiantis EPA, Jungtinėse Valstijose įprastas kasdienis fluoro suvartojimas iš maisto ir gėrimų (įskaitant fluorintą geriamąjį vandenį) kūdikiams ir jaunesniems nei 4 metų vaikams yra 1,2–1,6 mg, 4–11 metų vaikams – 2,0–2,2 mg, 2,4 mg 11–14 metų amžiaus, o suaugusiems – 2,9 mg/l.

Amerikos vėžio draugija pateikė išsamią apžvalgą įvairių atliktų tyrimų, kuriuose mokslininkai aiškinosi ryšį tarp fluoro kiekio vandenyje ir vėžio rizikos.

Bendras iki šiol atliktų apžvalgų sutarimas yra tas, kad nėra tvirtų įrodymų apie ryšį tarp vandens fluoravimo ir vėžio. Padaryta išvada, kad „optimalus geriamojo vandens fluoravimas nekelia aptinkamo vėžio pavojaus žmonėms, kaip rodo iki šiol turimi platūs žmonių epidemiologiniai duomenys, įskaitant naujus šiai ataskaitai parengtus tyrimus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją