Teiginiai

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) tyliai planuoja didžiąją dalį Amerikos druskos pakeisti nauju Billo Gateso pagamintu sintetiniu „druskos pakaitalu“, kuriame bus mRNR cheminių medžiagų.

Verdiktas

Melas. FDA tik pasiūlė leisti kai kuriuose maisto produktuose naudoti druskos pakaitalus, kad padėtų vartotojams sumažinti natrio kiekį, o druskos keisti neketina. Be to, nėra įrodymų, kad B. Gatesas gautų finansinės naudos iš druskos pakaitalų.

Melo detektoriaus komentaras

Įrašai socialiniuose tinkluose ėmė plisti tuomet, kai dezinformaciją skleidžiančiose svetainėse pasirodė straipsniai, kuriuos teigiama, kad „FDA nori pakeisti druską Billo Gateso nauja mRNR netikra druska“. Dėstoma, kad FDA planuoja pakeisti daugumą druskos Amerikoje nauju sintetiniu „druskos pakaitalu“, kurį pagamino Billas Gatesas ir kuris bus „pririštas mRNR cheminėmis medžiagomis“.

Straipsniuose taip pat teigiama, kad „netikros druskos įmonės, tokios kaip Nu-Salt ar Morton‘, yra finansuojamos Billo Gateso“, kad šie pakaitalai yra pavojingi, nes juose „paprastai naudojamas kalio chloridas, MSG ir kitos pavojingos cheminės medžiagos, kad imituotų tikrosios druskos skonį“.

Tačiau tiesa yra ta, kad FDA neplanuoja pakeisti druskos. Ši administracija tik pasiūlė leisti druskos pakaitalus standartizuotame maiste, kad sumažintų natrio kiekį. Standartizuotas maistas reiškia supakuotus maisto produktus.

Pirmą kartą toks pasiūlymas pasirodė 2023 m. kovą. Šiemet spalį FDA paskelbė siūlomos taisyklės „Druskos pakaitalų naudojimas natrio kiekiui standartizuotuose maisto produktuose sumažinti“ preliminarią reguliavimo poveikio analizę.

„Ši siūloma taisyklė, jei bus baigta, pakeistų FDA tapatybės standarto (SOI) reglamentus, kuriuose druska (natrio chloridas) nurodoma kaip privaloma arba neprivaloma sudedamoji dalis, kad būtų galima naudoti druskos pakaitalus standartizuotuose maisto produktuose, siekiant sumažinti natrio kiekį. Natrio kiekio mažinimas gali padėti sumažinti hipertenzijos, pagrindinės širdies ligų ir insulto priežasties, riziką. Siūloma taisyklė, jei ji bus baigta, padėtų remti sveikesnio maisto tiekimą, nes suteiktų lankstumo, kad būtų lengviau diegti pramonės naujoves gaminant standartizuotus maisto produktus, kuriuose yra mažiau natrio, kartu išlaikant pagrindines maisto produktų savybes ir pagrindines savybes“, – teigiama FDA pranešime.

Be to, pabrėžiama, kad siūloma taisykle gamintojams būtų suteikta galimybė lanksčiai naudoti druskos pakaitalus standartizuotuose maisto produktuose, siekiant sumažinti natrio kiekį – gamintojų nereikalaujama nereikalauja druskos pakeisti druskos pakaitalais.

Faktų tikrintojams FDA atstovai patikino kad siūlomos taisyklės taikomos tik standartizuotiems maisto produktams, o ne valgomajai druskai.

Teiginys, kad sintetinis „druskos pakaitalas“ yra B. Gateso, taip pat yra melas. Straipsniuose nurodoma, kad B. Gatesas finansuoja „druskos pakaitalų“ įmones „Nu-Tek“ (gamina „Nu-Salt“) ir „Morton Salt“. Tačiau nėra jokios ataskaitos ar patikimo šaltinio, patvirtinančio, kad B. Gatesas finansuoja „Nu-Tek“. Be to, nėra įrodymų, kad B. Gatesas finansuoja „Morton Salt“.

„Nu-Salt“ ir „Morton“ druskos pakaitaluose, kurie yra nurodyti straipsnyje, daugiausia yra kalio chlorido. Kiti „Morton“ druskos pakaitalo ingredientai yra fumaro rūgštis, monokalcio fosfatas ir silicio dioksidas.

Teiginys, kad įprasta druska pakeičiama „mRNR cheminiu būdu surištu neorganiniu sintetinės druskos pakaitalu“, yra klaidinantis, nes mRNR yra natūraliai augalų ir gyvūnų ląstelėse esanti nukleino rūgšties molekulė, kuri padeda perduoti informaciją ląstelės baltymų gamybos mechanizmams.

Christopheris Simmonsas, Kalifornijos universiteto Maisto mokslo ir technologijų katedros pirmininkas, elektroniniame laiške „Reuters“ teigė, kad kai kuriuose druskos pakaitaluose gali būti šiek tiek mRNR pėdsakų – natūraliose kvapiosiose medžiagose, pavyzdžiui, žolelėse. Tačiau mRNR tikrai nėra rinkoje esančių druskos pakaitalų sudedamoji dalis.

„Jei vartojama kaip dietos dalis, kurioje natrio ir kalio kiekis atitinka rekomenduojamus maisto kiekius ir neviršija leistinų viršutinių suvartojamų kiekių, aš nežinau jokių įrodymų, rodančių, kad druskos pakaitalai būtų susiję su neigiamu poveikiu sveikatai“, - teugė Ch. Simmonsas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją