Teiginiai

Vakcinoje esančios hidros ir parazitai yra realūs (ČIA).

Verdiktas

Melas. Nė vienoje COVID-19 vakcinoje nėra nei parazitų, nei hidrų kiaušinėlių. Visų vakcinų sudėtys yra skelbiamos viešai.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame bioetikos ir biosaugos eksperte pristatoma daktarė Valentina Kiseleva patvirtino, kad koronavirusų vakcinose rasta įvairių parazitų kiaušinėlių, įskaitant paprastosios hidros (lot. Hydra vulgaris).

V. Kiseleva yra žinoma dėl savo neigiamo požiūrio į COVID-19 pandemiją ir vakcinas. Ji net neigia, kad koronavirusas egzistuoja (ČIA ir ČIA).

Gąsdinimai, kad COVID-19 vakcinose yra parazitų kiaušinėlių nėra nauji, jie socialiniuose tinkluose sklinda jau daugiau nei metus, tačiau visi tokie teiginiai ekspertų buvo paneigti.

Nė vienoje iš COVID-19 vakcinų nėra parazitų ar hidrų kiaušinėlių. „Tai apgaulė“, – faktų tikrintojams sakė Johnso Hopkinso sveikatos apsaugos centro infekcinių ligų ekspertas ir vyresnysis mokslininkas daktaras Ameshas Adalja. Anot jo, nėra įrodymų, kad kurioje nors COVID-19 vakcinoje būtų hidrų. Jis taip pat teigė, kad mažai tikėtina, jog koks nors organizmas galėtų išgyventi sterilizacijos procesus, naudojamus gaminant vakciną.

Jungtinių Valstijų maisto ir vaistų administracija, Jungtinės Karalystės vyriausybė, o ir Lietuvos Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba pateikia sąrašą visų sudedamųjų dalių, kurios turi būti viešai deklaruojamos norint naudoti šias vakcinas. Nė vienas iš šių dokumentų nenurodo ingredientų, kurie būtų susiję su parazitine medžiaga. COVID-19 vakcinose yra medžiagų, gautų iš viruso, o ne iš kokio nors parazito.

Paprastai vakcinose yra antigeno, adjuvantų, konservantų, emulsiklių, stabilizatorių ir kai kurių likusių ingredientų, kurie galiausiai naudojami siekiant užtikrinti, kad vakcina išliktų saugi. Antigenai yra aktyvios vakcinų sudedamosios dalys. Paprastai tai yra susilpnėjusi viruso forma, maža jo dalis arba tiesiog nurodymai gaminti nedidelį viruso baltymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją