Teiginiai

Prie Bakingamo rūmų užfiksuotas iš jų pro langą bandantis ištrūkti nuogas berniukas.

Verdiktas

Melas. Išplatintas vaizdo įrašas nėra dokumentiniai kadrai. Tai – 2015 m. išleistas serialo „Karūnuotieji“ (angl. „The Royals“) reklaminis klipas, kuriame žiūrovams parodoma, kokių intrigų galima tikėtis naujausiuose serialo epizoduose. Skirtingai nei teigė įrašu pasidalinę vartotojai, jame nufilmuotas ne berniukas, o suaugęs vyras, kaip teigė serialo kūrėjai, bandantis išsprukti iš išgalvotos princesės Eleonoros kambarių.

Melo detektoriaus komentaras

Kovo 22 d. „BBC“ išleidus Velso princesės Kate Middleton prisipažinimą sergant vėžiu, viso pasaulio akys nukrypo į Didžiosios Britanijos karališkąją šeimą. Tuo spėjo pasinaudoti ir melagienų skleidėjai, panašiu metu išplatinę kelių sekundžių trukmės įrašą, kuris, pasak jų, yra įrodymas, kad karališkuosiuose rūmuose knibžda pedofilų. Reportaže nufilmuotas vyras, bandantis per langą ištrūkti iš Bakingamo rūmų. Įraše matyti, kaip jis kabarojasi suvytomis antklodėmis. Reportažas nufilmuotas taip, kad atrodytų kaip dokumentiniai kadrai, kuriuos užfiksavo praeivis gatvėse.

Šį komišką siužetą išplatinę socialinių tinklų vartotojai klausinėjo, ar tai reiškia, kad Bakingamo rūmuose gyvena pedofilai, vadino antklodėmis lipantį vyrą berniuku ir vaikinu. Nors iš itin prastos kokybės įrašo sudėtinga nustatyti jo amžių, tačiau gana aiškiai matyti, kad tai nėra vaikas.

Klaidinančios žinutės

Atlikus detalesnę paiešką socialiniuose tinkluose galima rasti ir daugiau panašių žinučių, kai kurios iš jų „Facebook“ sraute atsidūrė prieš kelis metus, tačiau pastarosiomis dienomis buvo iš naujo pasidalintos, matyt, tikintis sulaukti daugiau dėmesio.

Pasinaudojus atvirkštine vaizdų paieška, galima rasti daugiau to paties vaizdo įrašo kopijų. Paaiškėjo, kad šio rašo šaltinis – 2015 m. išleistas „E! Entertainment“ serialo „Karūnuotieji“ (angl. „The Royals“) reklaminis klipas. Kaip rašoma portale „E! News“ 2015 m. kovo 3 d. publikuotame straipsnyje, komiškas įrašas buvo įkeltas į „Youtube“ paskyrą, siekiant sudaryti įspūdį, kad juo pasidalino Londoną lankanti turistė, netikėtai pamačiusi pro Bakingamo rūmų langą besikabarojantį vyrą tuo metu, kai šalia pastato keitėsi karališkoji sargyba (čia).

Straipsnyje aprašoma, kaip šalies geltonoji spauda ir pramoginiai žurnalai, pavyzdžiui, portalas „Daily Mail“ ir „Cosmopolitan“, nežinodami, ar vaizdo įrašas yra tikras, išpublikavo straipsnius, aprašydami jame matomus įvykius, kaip įvykusius iš tikrųjų. Panašu, kad pramoginiai Didžiosios Britanijos leidiniai nebuvo vieninteliai patikėję, kad reportažas yra dokumentinis, nes iš karto po to įrašas pradėjo plisti socialiniuose tinkluose, kur, pasirodo, gyvena savo kaip tikros naujienos gyvenimą iki šių dienų.

Kaip aiškinama „E! News“ straipsnyje, nufilmuotas nuogas vyriškis iš tikrųjų bėgo iš serialo personažo, princesės Eleonoros, kurią vaidina Aleksandra Park, kambarių.

Tas pats epizodas, kuriame aiškiau matyti Bakingamo rūmuose tuo metu vykusi scena, buvo paviešintas ir interneto svetainėje „D-Throned“, kurioje buvo dalinamasi naujausiais „Karūnuotųjų“ epizodais, intrigomis ir siužeto vingiais. Šalia reportažo prieš 9 metus paliktas toks įrašas: „Klaidų karaliavimas – naujausia Eleonoros nesėkmė verčia plakti liežuvius. Ar tai paskutinis monarchijos paslydimas? Vaizdo įraše užfiksuotas nuogo vyro gėdos nuosmukis. Daugiau karališkųjų ištvirkavimų pamatysite sekmadienį, kovo 15 d., per E! #TheRoyals“.

Serialas „Karūnietieji“ buvo rodomas nuo 2015 iki 2018 m., per šį laiką išleisti 40 serialo epizodų. Jame vaizduojamas išgalvotos Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos kasdienis gyvenimas šių dienų Londone (čia ir čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją