Teiginiai

D. Trumpas pripažino, kad JAV įvykdė Rugsėjo 11-osios išpuolį (archyvas).

Verdiktas

Melas. D. Trumpas rinkiminės kampanijos kalboje paminėjo Pasaulio prekybos centrą, tačiau nesakė nieko apie tai, kad JAV įvykdė Rugsėjo 11-osios išpuolį. Vertinant jo kalbą, jis siekė pabrėžti, kad jo prezidentavimo laikotarpiu JAV nepatyrė tokio masto teroristinio išpuolio, kuris prilygtų Rugsėjo 11-ajai.

Melo detektoriaus komentaras

„Rugsėjo 11-osios ataka buvo JAV darbas! <...>“, – teigia internautai. Tokia citata platinama tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis, o jos autoriumi nurodomas buvęs JAV prezidentas D. Trumpas.

Sausio mėnesį vyko D. Trumpo rinkiminės kampanijos renginiai Naujojo Hampšyro valstijoje (čia). Viename iš miestų, Lakonijoje, 2024 m. sausio 22 d. D. Trumpas užsiminė apie Rugsėjo 11-ąją.

Klaidinanti žinutė

Nepaisant platinamos netikros citatos, peržiūrėjus D. Trumpo kalbos vaizdo įrašą paaiškėjo, kad jis paminėjo Pasaulio prekybos centrą, nes jam būnant prezidentu JAV nepatyrė tokio masto teroristinio išpuolio, kaip Rugsėjo 11-oji. Jis nepatvirtino, kad išpuolį atliko JAV. Štai vienintelė vieta jo kalboje, kurioje užsimenama apie Pasaulio prekybos centrą:

„<...> ketverius metus tylėjau šia tema, bet dabar aš kalbu nuolat apie tai kalbu, mes neturėjome jokių išpuolių. Neturėjome Pasaulio prekybos centro. Nebuvo tokių išpuolių, kokius matėte ir, be abejo, tokių, kokias matote kitose šalyse <...>“. Pilną komentarą galima peržiūrėti čia nuo 23:30.

2001 m. rugsėjo 11 d. atsakomybę už teroristinius išpuolius prisiėmė islamo ekstremistų grupuotė „Al Qaeda“. Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs teroristinis išpuolis Amerikos teritorijoje. Oficialiai duomenimis, tą dieną žuvo beveik 3 tūkst. žmonių, įskaitant ir Lietuvos pilietę (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją