Teiginiai

Tos šalys, kurių teikiama Ukrainai teikiama karinė pagalba procentais nuo BVP yra didžiausia, labiausiai prisideda prie karo kurstymo Ukrainoje. Aukoji karui Ukrainoje – esi kaltas dėl ukrainiečių mirties ir kančių.

Verdiktas

Melas. Rusija yra agresorė, o Ukraina yra užpulta ir besiginanti šalis, kurios ištekliai daug mažesni nei priešo. Todėl kitų šalių parama Ukrainai leidžia gintis ir kaip įmanoma labiau apsaugoti savo žmones.

Melo detektoriaus komentaras

Tai, kad Rusija 2022 metų vasario 24 dieną užpuolė Ukrainą be jokios priežasties, įrodo tų pačių metų kovo 2 dieną Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje priimta rezoliucija. Didžiąja balsų dauguma – 141 prieš 5 – buvo pasmerkta žiauri Rusijos Federacijos invaziją į Ukrainą ir išdėstytas reikalavimas, kad Rusija nedelsiant išvestų savo pajėgas ir laikytųsi tarptautinės teisės (čia).

NATO taip pat griežčiausiai smerkia žiaurų ir neišprovokuotą Rusijos agresijos karą prieš Ukrainą – nepriklausomą, taikią ir demokratinę šalį bei artimą NATO partnerę. NATO ir sąjungininkės ir toliau teikia Ukrainai precedento neturinčią paramą, padedančią išlaikyti jos pagrindinę teisę į savigyną (čia)

ES irgi vieningai palaiko Ukrainą Rusijos agresijos karo ir neteisėtų bandymų aneksuoti Ukrainos teritoriją akivaizdoje. ES yra įsipareigojusi toliau teikti politinę, finansinę, ekonominę, humanitarinę, karinę ir diplomatinę paramą Ukrainai ir jos žmonėms tiek, kiek reikės (čia).

Europos Parlamentas neseniai patvirtino rezoliuciją, kuria ragina ES duoti Ukrainai viską, ko reikia norint nugalėti Rusiją. Rezoliucijoje numatyta, kad ES karinei pagalbai Ukrainai neturėtų būti jokių savarankiškai taikomų apribojimų, o ES ir NATO sąjungininkės turėtų remti Ukrainą kariškai ne mažiau kaip 0,25% savo BVP kasmet (čia).

Klaidinanti žinutė

JAV Karo studijų instituto ekspertai vienareikšmiškai pripažįsta, kad be JAV ir kitų šalių paramos Ukraina pralaimės karą, kitaip tariant, Rusijai bus leista laimėti karą, o tai sukels globalių problemų.
„Rusijos pergalė sukurtų bjaurų pasaulį, kuriame būtų normalizuojami žiaurumai, susiję su Rusijos karo būdu ir jos valdomų gyventojų valdymo būdu“, - teigė ekspertai (čia).

Jie pridūrė, kad Rusijos pergalė Ukrainoje sukurtų pasaulį, iš esmės prieštaraujantį JAV interesams ir vertybėms su galinga antivakarietiška koalicija. Ukraina yra taškas, nuo kurio priklauso Rusijos galios ateitis. Padėti Ukrainai laimėti ne tik sutrukdytų Rusijai išnaikinti nepriklausomą tautą ir išgelbėtų Ukrainos žmones nuo Rusijos žiaurumo ir žudynių, bet ir gautų asimetrinį smūgį Rusijos grėsmei ir antiJAV koalicijai.

„Kol Ukraina išlieka įsipareigojusi gintis nuo Rusijos agresijos, geriausias JAV veiksmų būdas yra įsipareigoti padėti Ukrainai laimėti“, - teigė ekspertai (čia).

Pentagono vadovas Lloydas Austinas aiškiai pareiškė, kad jei Ukraina pralaimės, su Rusija turės kovoti NATO. Todėl paramos skyrimas Kijevui yra labai svarbus, nes tai užkirs kelią situacijai pasaulyje, kai viena šalis gali perbraižyti savo kaimynų sienas ir konfiskuoti jų suverenias teritorijas. „Mes žinome, kad jei Putinui pasiseks, jis nesustos. Jis ir toliau elgsis agresyviau regione. Ir autokratai žiūrės į tai, ir dėl to juos padrąsins tai, kad tai įvyko ir mes negalėjome palaikyti demokratinės valstybė. Jei esi Baltijos šalis, labai jaudiniesi dėl to, kad būsi šalia. Jie pažįsta Putiną. Jie žino, ką jis sugeba. Ir, atvirai kalbant, jei Ukraina kris, aš tikrai tikiu, kad NATO eis į karą su Rusija“, – pridūrė Pentagono vadovas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)