Teiginiai

JAV ambasados perspėjimas savo piliečiams nevaikščioti į koncertus Maskvoje parodo, kas organizavo (teroro išpuolį Maskvoje – RED), aišku, per pakištus asmenis.

Verdiktas

Melas. JAV nėra susijusi su teroro išpuoliu koncertų salėje, netoli Maskvos, organizavimu. Atsakomybę už šį teroro aktą prisiėmė „Islamo valstybė (ISIS-K). Kovo pradžioje įspėjusi savo piliečius Maskvoje vengti masinių susibūrimų dėl teroro grėsmės, JAV įspėjo ir Rusijos vadovybę, tačiau šie įspėjimai buvo atmesti.

Melo detektoriaus komentaras

Kovo 7 dieną JAV ambasados Rusijoje interneto svetainėje pasirodė pranešimas, kuriame amerikiečiai raginami per kitas 48 valandas Maskvoje vengti didelių susibūrimų. „Ambasada stebi pranešimus, kad ekstremistai turi neišvengiamų planų nusitaikyti į didelius susibūrimus Maskvoje, įskaitant koncertus, o JAV piliečiams reikėtų patarti vengti didelių susibūrimų per ateinančias 48 valandas“, – įspėjo ambasada (čia).
Klaidinanti žinutė

Buvęs Rusijos tyrėjas, dabar vienas žinomiausių tiriamosios žurnalistikos žurnalistų Crhristo Grozevas taip pat patvirtino, kad „kovo 7 d. JAV perspėjo Rusiją, kad „per artimiausias 48 valandas“ įvyks ISIS-K organizuotas teroristinis išpuolis. Dabar pasirodo vieno iš suimtų teroristų nuotrauka, atsitiktinai nufotografuota“ Crocus Hall“, kovo 7 d. Kremlius atmetė JAV įspėjimą kaip „nepakankamai konkretų“ (čia).

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas komunikacijos klausimais Johnas Kirby JAV žiniasklaidai pateikė informaciją apie tai, kaip apie teroristinio išpuolio grėsmę buvo įspėta Rusija.

„Turime pareigą įspėti kitas tautas, kai turime patikimą žvalgybos informaciją, kuri leidžia mums žinoti arba verčia manyti, kad nekaltiems civiliams bus kaip nors pakenkta. Taigi, atsižvelgdami į tai, atsižvelgdami į tą įsipareigojimą, į kurį žiūrime rimtai, ir atsižvelgdami į mūsų sukauptą žvalgybos informaciją apie galimą teroro išpuolį, labai panašų į tą, kuris įvyko, mes kreipėmės į Rusijos pareigūnus“, – teigė J. Kirby (čia).

Tai, kad Maskvoje buvo planuojamas „Islamo valstybės“ išpuolis liudija ir kiti JAV pareigūnai. Pasak jų, kovo mėnesį Jungtinės Valstijos surinko žvalgybos duomenis, kad „Islamo valstybė-Khorasan“ , žinoma kaip ISIS-K, Afganistane įsikūrusios grupuotės padalinys, planavo išpuolį prieš Maskvą. ISIS nariai aktyviai veikė Rusijoje, sakė vienas JAV pareigūnas. „Pastaruosius dvejus metus ISIS-K buvo susitelkusi į Rusiją“, – sakė Niujorke įsikūrusios saugumo konsultacijų įmonės „Soufan Group“ kovos su terorizmu analitikas Colinas P. Clarke'as. Anot jo, ISIS-K kaltina Kremlių savo rankas susitepus musulmonų krauju, nurodomos Maskvos intervencijos Afganistane, Čečėnijoje ir Sirijoje (čia).

BBC skelbia, kad likus trims dienoms iki atakos koncertų salėje Rusijos prezidentas V. Putinas kreipėsi į Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) valdybą, kurios užduotis – ginti šalį. Jis sakė susirinkusiems saugumo tarnybos vadovams, kad svarbiausias prioritetas yra remti tai, ką jis pavadino specialiąja karine operacija – oficialia fraze apie plataus masto invaziją į Ukrainą. Jis tvirtino, kad Ukraina perėjo prie jo vadinamos „teroristinės taktikos“. Jis taip pat kalbėjo apie, anot jo, „provokuojančiais Vakarų pareiškimus“ apie galimas atakas Rusijoje. Jis sakė, kad įspėjimai „panašūs į atvirą šantažą ir ketinimą įbauginti ir destabilizuoti mūsų visuomenę“ (čia).

Kai kovo 22-osios vakarą „Islamo valstybė“ įvykdė savo planuotą teroro aktą koncertų salėje, apie kurį ne kartą buvo įspėta Rusijos valdžia, teroristai iškart prisiėmė atsakomybę (čia ir čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją