Teiginiai


COVID-19 vakcinos ir sustiprinančios dozės nerekomenduojamos jokio amžiaus žmonėms, jų saugumas neištirtas, neatlikti klinikiniai tyrimai.

Verdiktas


Melas. COVID-19 vakcinos yra saugios ir efektyvios, tai patvirtinta klinikinių tyrimų duomenimis.

Melo detektoriaus komentaras


Platinamas vaizdo įrašas, kuriame kalba Floridos (JAV) chirurgas Joseph Ladapo. Jis teigia, kad vakcinos nerekomenduojamos jokio amžiaus žmonėms, kad tai nėra preparatai, kurie „paremti saugumu“, kad vakcinoms neatlikti klinikiniai tyrimai ir visai net neturėtų būti vartojami žmonių.

Tiek Europos sąjungos vaistų Agentūra (angl.: European Medicines Agency, EMA), tiek JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (angl.: Centers for Disease Control and Prevention, CDC) rekomenduoja sustiprinančias iRNR skiepų („Pfizer“ ir „Moderna“) dozės. „Spikevax“ („Moderna“) rekomenduojamas vaikams nuo 6 mėn. „Comirnaty“ („Pfizer“) taip pat rekomenduojama tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Klaidinanti žinutė

Tai padaryta nustačius, kad skiepai yra saugūs ir efektyvūs naudoti – taip rodo objektyvūs tyrimų duomenys. Naujos dozės reikia tam, kad organizmas galėtų kovoti su naujais COVID-19 ligą sukeliančių virusų variantais. Nauji variantai gali įveikti per ligą ar skiepus susiformavusį imunitetą, todėl rekomenduojami naujieji skiepai.

J. Ladapo savo žodžių nepagrindžia jokiais tyrimais ar kitais įrodymais, galima manyti, kad jis išsako savo nepagrįstą nuomonę.

Melaginga teigti, kad COVID-19 vakcinos ir sustiprinančios dozės yra nesaugios, nes neatlikti klinikiniai tyrimai. Vakcinų efektyvumas prieš naujus viruso variantus būtent ir nustatytas, atlikus išsamius klinikinius tyrimus (žr. Šaltiniai). Be tokių duomenų vaistas ar preparatas negali būti patvirtintas naudojimui.

Be to, svarbu paminėti, kad J. Ladapo išgarsėjo JAV dėl melagingos informacijos apie COVID-19 platinimo, taip pat reklamavo ir rekomendavo nepatvirtintus ir neištirtus COVID-19 preparatus. Jis nėra imunologas ar virusologas, nėra atlikęs jokių susijusių tyrimų, kad galėtų komentuoti vakcinų veikimą kaip jų ekspertas. Todėl jo pasisakymus apie COVID-19 ligą ir vakcinas reikėtų vertinti kritiškai. Jo melagingi pasakymai jau ne kartą paneigti tarptautinių faktų tikrintojų ir kitų medikų bei mokslininkų. Pavyzdžiui, ČIA ir ČIA.

COVID-19 vakcinos laikomos saugiomis ir efektyviomis, galinčiomis apsaugoti nuo sunkios ligos formų, hospitalizacijų ir mirties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją