Teiginiai

Esant sunkiųjų metalų intoksikacijai, dažnai būna teigiami boreliozės/encefalito tyrimai (ČIA).

Verdiktas

Melas. Apsinuodijimo sunkiaisiais metalais ir Laimo ligos ar encefalito tyrimai yra visiškai skirtingi, todėl net teoriškai neįmanoma, kad esant apsinuodijimui sunkiaisiais metalais gali būti teigiamas, pavyzdžiui, Laimo ligos tyrimas. To nepatvirtina ir jokie moksliniai tyrimai.

Melo detektoriaus komentaras

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai nuo erkinio encefalito kviečia pasiskiepyti, tačiau neprarasti budrumo saugantis erkių ir nepamiršti, jog Laimo liga – taip pat menkas malonumas, o nuo jos skiepų nėra.

Jei erkė įsisiurbė, pirmiausia reikėtų atlikti laboratorinį erkės arba žmogaus kraujo tyrimą ir stebėti įkandimo vietą.

Laimo liga yra bakterinė infekcija, kurią sukelia Borrelia burgdorferi sensu lato bakterijos, todėl ji dar ir vadinama Borelioze.

Erkinis encefalitas (EE) – tai sunki gamtinė židininė virusinė liga, sukeliama erkinio encefalito viruso (EEV), pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. EE sukelia EEV virusas (RNR virusas), priklausantis Flaviviridae šeimai, Flavivirus giminei.

Erkių organizme šis virusas randamas seilių liaukose bei seilėse.

Tyrimai dėl erkinio encefalito ar Laimo ligos atliekami nuo erkės įkandimo praėjus 2–5 savaitėms – tai priklauso nuo užkrato.

Kraujo tyrimai gali būti atliekami ir nesant ligos požymių, praėjus ne mažiau kaip 2 savaitėms nuo erkės įkandimo. Užsikrėtusio žmogaus organizme pradedami gaminti atitinkamos erkių perduodamos ligos antikūnai, kurie ištiriami iš kraujo mėginio.

Pavyzdžiui, ūmią Laimo ligos (boreliozės) formą kraujo tyrimai leidžia diagnozuoti po 3 savaičių nuo galimo užsikrėtimo aptikti IgM antikūnai. Jei tyrimas neigiamas, jį reikėtų pakartoti po savaitės. Lėtinį susirgimą galima diagnozuoti ištyrus Laimo ligos IgG antikūnus praėjus 4–5 savaitėms po įkandimo. Persirgus šių antikūnų padidėjęs kiekis gali išlikti ilgiau nei metus.

Ūmią erkinio encefalito formą parodo po 2 savaičių nuo įkandimo padidėję šio užkrato IgM antikūnai. Lėtinę formą – IgG antikūnų ištyrimas praėjus 3-4 savaitėms po galimo užsikrėtimo.

Kitaip tariant, kai atliekami erkių sukeliamų ligų tyrimai, tiriama, ar atsirado su jais kovojančių antikūnų, ir tai niekaip nesusiję su sunkiaisiais metalais.

Medikai įspėja, kad yra daug pavojingų sunkiųjų metalų, kuriais galima apsinuodyti. Didesnė rizika kyla dirbant pramonės ar kitose srityse, kurių aplinkoje yra didesnė sunkiųjų metalų koncentracija. Įtariant galimą apsinuodijimą jais, naudinga pasitikrinti ir atlikti sunkiųjų metalų tyrimus. Šie tyrimai atliekami iš kraujo mėginio ir/ar šlapimo. Kai atliekamas tyrimas, kraujyje ar šlapime nustatoma tiriamo sunkiojo metalo koncentracija, o ne ieškoma erkių sukeliamų ligų antikūnų.

Tiesa, yra viena sąsaja tarp apsinuodijimo sunkiaisiais metalais ir Laimo ligos. Sunkieji metalai organizme gali pradėti trukdyti kitiems gydymo būdams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją