Teiginiai


Teigiama, kad Edwardo Snowdeno nutekintuose dokumentuose yra masonų planas žmonijai. Dokumentuose atskleista informacija apie sekančią pandemiją, kada bus branduolinis karas ir tai, kad JAV prezidentą Joe Bideną valdo kitas žmogus (čia).

Verdiktas


Melas. Edwardo Snowdeno nutekintose NSA dokumentuose atskleidžiama įslaptinta informacija apie JAV ir sąjungininkių masinio duomenų rinkimo ir sekimo programas. Dokumentai buvo nutekinti žiniasklaidai 2013 metais. Juose neužsiminima apie ateities pandemijas, potencialų branduolinį karą ar apie dabartinį JAV prezidentą Joe Bideną.

Melo detektoriaus komentaras


Edwardas Snowdenas yra buvęs JAV žvalgybos pareigūnas, kuris tarptautinio dėmesio sulaukė 2013 metais, kai žiniasklaidos priemonėms („The Guardian“, „The Washington Post“ ir kitais) pasidalino įslaptintais dokumentus iš NSA. E. Snowdenas atskleidė JAV ir jos „Five Eyes“ sąjungininkų (Australijos, Kanados, Naujojos Zelandijos ir Jungtinės Karalystės) plataus masto stebėjimo programas, kurios apėmė milžinišką elektroninių ryšių duomenų, pavyzdžiui, asmeninių žinučių, elektroninio pašto laiškų, rinkimą iš viso pasaulio asmenų (čia).
Klaidinanti žinutė

Viena iš tokių programų, kodiniu pavaidinimu „PRISM“, suteikė JAV ir sąjungininkių žvalgybos agentūroms gauti prieigą ir saugoti naudotojų asmeninius duomenis iš tokių interneto milžinų kaip „Google“, „Facebook“, „Microsoft“, „Apple“ ir kitų (čia).

Tarp E. Snowdeno atskleistų NSA paslapčių buvo ir teismo nutartis, dėl kurios JAV telekomunikacijų bendrovė „Verizon“ buvo įpareigota perduoti milijonus savo abonentų metaduomenų (pvz., numerius, kuriais buvo skambinta, skambučių trukmę ir t.t.) (čia). Tai tik ledkalnio viršūnė atskleistų paslapčių, o peržiūrėti išleistus straipsnius apie plataus masto duomenų rinkimą galite rasti čia.

Po informacijos nutekinimo E. Snowdenas pabėgo iš JAV į Honkongą, o tais pačiais 2013 m. gavo laikiną prieglobstį Rusijoje. 2022 metais jam suteikta Rusijos pilietybė (čia). Jeigu E. Snowdenas grįžtų į Ameriką, jam grėstų kalėjimo bausmė iki 30 metų už valstybės išdavimą (čia).

Atskleisdamas šiuos įslaptintus dokumentus, E. Snowdenas norėjo atkreipti dėmesį į tai, kaip žvalgybos agentūros ir kitos institucijos pažeidžia asmens privatumo ir pilietines laisves. Tačiau šis poelgis vertinamas ne vienodai. E. Snowdenas susilaukė kritikos, kad ne tik sugadino JAV ir sąjungininkių reputaciją visame pasaulyje, bet atskleidė informaciją apie šnipų tinklus ir leido teroristinėms organizacijoms pakeisti savo veiklų praktikas, kad jas sunkiau susektų (čia).

„Melo detektorius“ anksčiau jau rašė apie klaidinančias naujienas, kurios siejamos su E. Snowdenu (čia). Dar gegužės mėnesį socialiniuose tinkluose atsirado žmonių teigiančių, kad buvęs žvalgybininkas žurnalistams nutekintuose dokumentuose esą įrodė, jog Aliaskoje įsikūrusi amerikiečių jonosferos tyrimų stotis HAARP „neabejotinai dalyvauja žmogžudysčių ir proto kontrolės programoje“. Paaiškėjo, kad ši istorija išgalvota, o tokie teiginiai paimti iš satyrinio internetinio puslapio „Internet Chronicles“ ir neatspindi realybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją