Teiginiai

Saudo Arabijoje globalistai kontroliuoja ir tyčia žudo viščiukus ir kitus gyvūnus.

Verdiktas

Melas. Viščiukai ir kt. gyvūnai Saudo Arabijoje nėra žudomi „globalistų“, o melagingiems teiginiams pasitelktas senas nesusijęs vaizdo įrašas.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įraše matyti daug viščiukų ir keli žmonės. Juo pasidalinusi „Facebook“ vartotoja rašo: „Vaizdo įrašas iš Saudo Arabijos. Panašu, kad viščiukai buvo išvežti į sąvartyną. Vietiniai gyventojai juos gaudo ir vežasi namo. Ir ten globalistai kontroliuoja ir tyčia žudo paukščius ir gyvūnus...“ [kalba netaisyta, – aut. past.].

„Nauja pasaulio tvarka“ (angl. new world order) – sąmokslo teorija, kad egzistuoja slapta totalitarinė valdžia. Tikinama, kad egzistuoja slaptai veikiantis elitas („globalistai“), kuris bando įvesti globalistinę tvarką (čia ir čia). Globalistai esą kontroliuoja viską – net maisto tiekimą (čia).

Klaidinanti žinutė

Šią teoriją arba ją atitinkančius naratyvus dažnai galima surasti rusiškuose propagandiniuose šaltiniuose. To ypač padaugėjo nuo 2022 m. vasario, kai Rusija Ukrainoje pradėjo plataus masto karą, ir dėl Rusijos veiksmų vis sutrinka maisto tiekimo grandinės pasaulyje (čia). Todėl galima teigti, kad vaizdo įrašas su aprašu gali būti priskirtas šiai sąmokslo teorijai.

Naudojamo vaizdo įrašo tiksli sukūrimo data, vieta ir paskirtis nežinoma. Naudojantis „Google Vaizdai“ paieška, jo šaltinius galima atrasti 2019–2020 m. Prie jų esantys prierašai tvirtina, kad esą buvo išmesti sugedę ir valgymui nebetinkami kiaušiniai, tačiau po kurio laiko iš jų ėmė veržtis viščiukai, kuriuos susirinko vietiniai žmonės. Tiksli vaizdo įrašo vieta nenurodoma. Todėl galima teigti, kad vaizdo įrašas niekaip nesusijęs su „globalistais“, o naudojamas šią sąmokslo teoriją skleidžiančių asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją