Teiginiai

Rusija sunaikino jau beveik visus Ukrainai skirtus šarvuočius „Bradley“ (ČIA).

Verdiktas

Melas. Naujausiais duomenimis, Ukrainoje sunaikinta ar apgadinta 18 „Bradley“ pėstininkų kovos mašinų, o jų užpultoji šalis buvo gavusi 109. Tai reiškia, kad kol kas nenaudojama yra tik 16,5 proc. gautų šarvuočių, o tai nėra nei beveik visi, nei dauguma.

Melo detektoriaus komentaras

Pirminė informacija, jog Ukraina prarado daugumą pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ dėl to, kad Vakarai neįvertino Rusijos kariuomenės pajėgumų, pasirodė portale infobrics.org. Tai yra BRICS informacinis portalas, o BRICS yra neformali valstybių grupė, kurią sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika. BRICS įkūrimą iniciavo Rusija, todėl ir šios organizacijos informaciniame portale gausu propagandos ir dezinformacijos apie karą Ukrainoje.

Tiksliausią informaciją, kaip pripažįsta ekspertai, apie Ukrainos nuostolius kare skelbia Nyderlandų atvirojo kodo žvalgybos tinklalapis Oryx, kuris renka vaizdinius įrodymus. Birželio 13 dieną jis nurodė, kad Ukrainoje buvo sunaikintos arba apgadintos ir kovo lauke paliktos 16 JAV pėstininkų kovos mašinų „Bradley“, o tai sudaro beveik 15 proc. iš 109, kurias Vašingtonas davė Kijevui.

Birželio 20 dieną šiame tinklalapyje nurodoma, kad Ukrainoje sugadinta ar sunaikinta 18 „Bradley“ šarvuočių, o tai yra 16,5 proc. iš 109.

„Atsižvelgiant į fronto dydį ir kovų intensyvumą, tikiuosi tokių nuostolių“, – CNN sakė Nicholas Drummondas, gynybos pramonės analitikas, besispecializuojantis sausumos karuose ir buvęs britų armijos karininkas.

„Ukraina puola per keturias pagrindines atakos linijas, kad priverstų Rusiją panaudoti savo atsargas. Būtinas, bet brangus metodas“, – sakė N. Drummondas.

„Mes nematome katastrofiškos žalos. Tai rodo, kad transporto priemonės atlieka savo darbą, o ekipažai pabėga“, – sakė jis.

Jakubas Janovskis, kurie yra vienas iš Oryx analitikų, teigė, kad dalis apgadintų „Bradley“ nėra prarasti visam laikui. „Dauguma tų transporto priemonių yra tiesiog apgadintos ir apleistos, todėl gali būti įmanoma jas susigrąžinti ir suremontuoti, jei Ukraina užims teritoriją“, – sakė jis.

Tai, kad Rusijos propaganda gerokai „pagražina“ Ukrainos patirtus nuotolius, pareiškė ir Pentagono vadovas Lloydas Austinas. Jis pripažino, kad Ukraina turi įrangos nuostolių mūšio lauke kaip priešpriešos dalį, tačiau įrangos yra pakankamai, kad galėtų tęsti kovą.

„Tai yra karas. Mes žinome, kad mūšio lauke iš abiejų pusių bus padaryta žala. Svarbu tai, kad ukrainiečiai turi galimybę atkurti sugadintą įrangą, kur įmanoma, suremontuoti ir grįžti į mūšio lauką“, – sakė jis.

L. Austinas pažymėjo, kad ir ateityje mūšio lauke bus padaryta žala įrangai, tačiau rusai gerokai perdeda Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nuostolius.

„Manau, kad rusai mums tūkstantį kartų parodė tas pačias 5 transporto priemones iš dešimties skirtingų kampų. Bet, atvirai kalbant, ukrainiečiai vis dar turi daug kovinės galios“, – pridūrė L. Austinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją