Teiginiai


JAV ir NATO įsakė savo vergams Kijeve pradėti Donecko ir Luhansko etninių rusų genocidą. 2022 metų vasario 17-22 dienomis pradėtas Donbaso miestų apšaudymas nepaliko Rusijai kitos išeities, kaip į JAV, NATO akivaizdžią karinę agresiją atsakyti ginklu (ČIA).

Verdiktas


Melas. Ukraina Donecko ir Luhansko regioniuose, kuriuos Rusija neteisėtai užėmė 2014 metais, niekada nebevykdė jokio genocido – tai pripažino ir tarptautiniai teismai. Pernai vasario 17-22 dienomis Donbasą atakavo pati Rusija, taip siekdama pateisinti savo jau suplanuotą karą prieš Ukrainą.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose platinamose žinutėse, kuriose tikinama, kad Rusija neturėjo kitos išeities, o tik į Ukrainos karinę agresiją, kurią skatino JAV ir NATO, atsakyti ginklu, pateikiamas neva visus šiuos faktus įrodantis Jungtinių Tautų Organizacijos sekretoriate esantis dokumentas. Tačiau pateikiamas dokumentas yra akivaizdi klastotė, nes tai neatitinka jokių oficialaus dokumento reikalavimų, be to, kone visos jame pateikiamos nuorodos į interneto svetaines yra neaktyvios.
Nurodoma, kad šis dokumentas yra iš JTO, bet tai - klastotė.

Be to, Jungtinės Tautos, praėjus vos kelioms dienoms po Rusijos invazijos į Ukrainą, griežtai pasmerkė tokią agresiją.

2022 metų kovo 2 dieną JT Generalinė Asamblėja didžiule balsų dauguma pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą ir paragino jos karius nedelsiant ir visiškai pasitraukti, nes Maskvos kariškiai aviacijos smūgiais ir kariais atakavo kelis Ukrainos miestus.

Iš 193 valstybių narių balsavime dalyvavo 181. Iš jų 141 šalis palaikė Maskvą smerkiančią rezoliuciją, o penkios – prieš ją – įskaitant Rusiją ir nedidelę jos sąjungininkių grupę – Baltarusiją, Siriją, Šiaurės Korėją ir Eritrėją.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kaip pretekstą paskelbti specialią karinę operaciją, nes taip rusai vadina karą prie Ukrainą, įvardijo tikslą apsaugoti Donbase žmones, kurie jau aštuonerius metus susiduria su Kijevo režimo vykdomu pažeminimu ir genocidu. Tokį tikslą jis viešai įvardijo ir pernai vasario 24 dieną kreipdamasis į rusų tautą.

Tačiau bet kokia prorusiška dezinformacija, kad Ukraina aštuonerius metus vykdė genocidą Donbase, dėl kurio Rusija turėjo įsiveržti į Ukrainą ir „apsaugoti“ civilius, yra klaidinga.

Pažymėtina, kad nėra nė vieno tarptautinio dokumento ar kokios nors atitinkamos tarptautinės organizacijos išvados, kuri patvirtintų Maskvos kaltinimus. Tai, kad V. Putinas ir Kremlius nesugeba įrodyti, kad Donbase iš tiesų buvo vykdomas genocidas, patvirtina ir faktas, kad Rusija niekada oficialiai nesikreipė į JT Genocido prevencijos biurą ar kitas tarptautines institucijas genocido ir etninio valymo klausimais. Be to, Rusija nepradėjo tarpvalstybinio ieškinio prieš Ukrainą iki 2021 metų vasaros.

2021 m. liepos 22 d. Rusija Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) pateikė tarpvalstybinį pareiškimą prieš Ukrainą. Tačiau šiame pareiškime Rusija Ukrainai nepareiškė kaltinimų genocidu ir etniniu valymu, o tai rodo, kad Maskva neturėjo įrodymų, patvirtinančių tokį kaltinimą. Todėl Maskvos sprendimas kalbėti apie genocidą ir etninį valymą ir iki 2014 metų, ir po 2022 metų vasario invazijos metu tarnauja tik propagandiniams tikslams.

Ukraina iškėlė bylą Tarptautiniame Teisingumo Teisme Hagoje, siekdama užginčyti prezidento Vladimiro Putino oficialų paaiškinimą, kodėl jis įsiveržė į šalį siekdamas nutraukti prorusiškų separatistų „genocidą“.

2022 m. kovą teismas 13 prieš 2 balsavo už įsakymą Rusijai „sustabdyti“ karines operacijas Ukrainoje ir neleisti ginkluotiems daliniams, kuriems Rusija vadovauja ar remia, imtis tolesnių veiksmų. Iš dviejų opozicijoje esančių teisėjų vienas buvo iš Rusijos, kitas – iš Kinijos.

2022 m. vasario 23 d. JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas nedviprasmiškai pareiškė, kad padėtis Donbase nėra genocidas. Europos Komisijos pareigūnai situacijos Donbase taip pat nelaiko genocidu.

Aleksandras Hintonas, nusipelnęs antropologijos profesorius, Niuarko Rutgers universiteto Genocido ir žmogaus teisių tyrimų centro direktorius labai išsamiai paaiškino ir pateikė ataskaitą, kodėl V. Putino teiginiai, kad Ukraina vykdo genocidą, yra nepagrįsti.

Mokslininkas pabrėžė, kad Rusija tokius melagingus teiginius apie genocidą naudojo ir anksčiau. Ji siekė pateisinti savo invaziją į Gruziją 2008 m. ir Krymo aneksiją 2014 m., įvardydama tai kaip humanitarinę intervenciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją