Teiginiai

K. Budanovas buvo sužeistas gegužės 29 d. per Rusijos smūgį į Gynybos ministerijos Pagrindinio žvalgybos direktorato būstinę Kijeve. Dabar K. Budanovas guli ligoninėje Berlyne, jo būklė sunki (ČIA).

Verdiktas

Melas. Nors gegužės 29 dieną Rusija bandė atakuoti Pagrindinio žvalgybos direktorato būstinę, dronai ir raketos tikslo nepasiekė, todėl ir K. Budanovas visiškai nenukentėjo. Jis yra sveikas ir tikrai nebuvo gydomas Vokietijoje.

Melo detektoriaus komentaras

Tiesa ta, kad gegužės 29 dieną Rusija bandė pulti Ukrainos žvalgybos pastatą Kijeve, tačiau okupantai nepasiekė savo tikslų, patvirtino Pagrindinio žvalgybos direktorato atstovas Andrijus Jusovas. Tai anksčiau paskelbė ir leidinys „The Economist“, kuriame teigta per gegužės 29 dieną įvykdytą masinę ataką Kijeve balistinės ir sparnuotosios raketos, taip pat dronai buvo paleisti Ukrainos žvalgybos būstinės link.

„Taip, buvo išpuolių. Tačiau jie nepasiekė nei norimo, nei išreikšto Rusijos juokingo diktatoriaus rezultato. Pagrindinio žvalgybos direktorato pagrindinio direktorato darbas nesibaigė dėl šių priešiškų veiksmų“, – sakė A. Jusovas.

Leidinys „The Economist“ taip pat pranešė, kad gegužės 29 dieną Rusijos pajėgos taikėsi į pagrindį Ukrainos žvalgybos pastatą, tačiau sparnuotosios raketos ir dronai pralėkė pro šalį.

„Po dienos Vladimiras Putinas gyrėsi tiksliu išpuoliu, sunaikinusiu kompleksą. Prokremliška žiniasklaida pranešė, kad generolas Budanovas buvo evakuotas į Vokietiją ir paniro į komą. „The Economist“ gali patvirtinti, kad nė vienas teiginys nėra teisingas“, – rašoma leidinyje.

Beje, gegužės 29 dieną, po to, kai Rusija du kartus atakavo Kijevą, pasirodė ir viešas K. Budanovo kreipimasis. Jis teigė, kad dar vienas Rusijos bandymas vykdyti teroristinius veiksmus vėl buvo nugalėtas. „Visi tie, kurie Rusijos Federacijoje vis dar tikėjo, tiki, o gal svajoja, kad galės įbauginti Ukrainą, noriu jus nuliūdinti – taip nėra: visi buvo ir yra savo darbo vietose ir toliau dirba savo darbą“, - sakė Ukrainos karinės žvalgybos vadovas, kurį citavo UNIAN.

Žinią apie sunkiai sužeistą ar net komos būsenos ištiktą K. Budanovą labiausiai platino Rusijos propagandistai, o ypač – 1,3 milijono sekėjų turintis Vladimiras Solovjovas, garsiausias Putino propaguotojas. Jis savo „Telegram“ kanale birželio 17 dieną pareiškė, kad remiantis vokiečių leidiniu „Stern“, Ukrainos slaptosios tarnybos vadovas yra komos būsenos Berlyno ligoninėje.

Tačiau žurnalas „Stern“ vėliau pranešė, kad propagandistai tik pasinaudojo leidinio pavadinimu, nes jame jokia žinutė apie sužeistą K. Budanovą nebuvo paskelbta.

Paskutinis straipsnis apie žvalgybos vadovą Budanovą datuojamas šių metų vasario 28 d. , jame pateikiamas jo vertinimas, ar Kinija tieks ginklus Maskvai, ar ne.

Birželio 19 dieną išskirtiniame komentare „Kyiv Post“ generolas majoras K. Budanovas pasišaipė iš Rusijos propagandos bandymų įtikinti žmones, kad jis yra miręs, ištiktas komos ar tiesiog sukurtas dirbtinio intelekto.

Birželio 20 dieną Ukrainos užsienio reikalų ministerija paneigė gandą apie K. Budanovo sužeidimus, paskelbdama nuotrauką su juo
Ukrainos užsienio reikalų ministro pirmoji pavaduotoja Emine Džaparova savo „Facebook“ puslapyje paskelbė nuotrauką iš K. Budanovo ir Japonijos ambasadoriaus Ukrainoje Matsudos Kuninori susitikimo.

„Diskutavome, apsikeitėme nuomonėmis su Japonijos ambasadoriumi Ukrainoje Matsuda Kuninori. Ne manekenai, visi susitikimo dalyviai yra gyvi ir sveiki“, – rašė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)