Teiginiai


Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad „Aspartamas žmonėms sukelia vėžį“. PSO teigimu, dirbtinis saldiklis aspartamas yra „labai kancerogeniškas“ žmonėms (ČIA).

Verdiktas


Tai yra melas, nes PSO tokios išvados apie aspartamą nepaskelbė. PSO padalinys – Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra tik liepos 14 dieną viešai paskelbs, ar aspartamas yra priskiriamas prie galimų kancerogenų.

Melo detektoriaus komentaras


Remdamasi dviem savo šaltiniais naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad vieną iš labiausiai pasaulyje naudojamų dirbtinių saldiklių aspartamą Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC), kuri yra PSO padalinys, kitą mėnesį paskelbs galimu kancerogenu.

Pati PSO pranešė, kad IARC įvertino galimą kancerogeninį aspartamo poveikį. Po to Jungtinis FAO ir PSO maisto priedų ekspertų komitetas (JECFA) atnaujins aspartamo rizikos vertinimo procedūrą, įskaitant leistinos aspartamo paros dozės ir aspartamo poveikio įvertinimą.

Vertinimų rezultatai bus paskelbti kartu, šių metų liepos 14 d., ir iki tol yra konfidencialūs, kol IARC santrauka bus paskelbta internete, „ The Lancet Oncology“ žurnale, tuo pačiu metu JECFA išvados bus paskelbtos PSO svetainėje.

Aspartamas yra dirbtinis saldiklis, plačiai naudojamas nuo 1980 m. Jo poveikį sveikatai 1981 m. įvertino PSO/FAO Jungtinis maisto priedų ekspertų komitetas (JECFA), cheminių medžiagų ir maisto priedų rizikos vertinimo programa.

JECFA iki šiol aiškino, kad kad aspartamą saugu vartoti laikantis nustatytų paros normų. Pavyzdžiui, suaugęs žmogus, sveriantis 60 kg, kiekvieną dieną turėtų išgerti nuo 12 iki 36 skardinių dietinės sodos – priklausomai nuo aspartamo kiekio gėrime, kad jam kiltų pavojus.

Be to, jei IARC aspartamą ir paskelbs galimu kancerogenu, tai nereiškia, kad jis sukelia vėžį.

IARC sprendimai turi keturis skirtingus klasifikacijos lygius – kancerogeninis, tikriausiai kancerogeninis, galbūt kancerogeninis ir neklasifikuojamas. Lygiai pagrįsti įrodymų stiprumu, o ne medžiagos pavojingumu.

Pirmoji grupė apima medžiagas nuo perdirbtos mėsos iki asbesto, kurios visos turi įtikinamų įrodymų, kad jos sukelia vėžį, teigia IARC.
Darbas per naktį ir raudonos mėsos vartojimas priklauso „tikėtinų“ klasei, o tai reiškia, kad yra nedaug įrodymų, kad šios medžiagos ar situacijos gali sukelti vėžį žmonėms.

Galbūt ar galimai kancerogeninis lygis, kokį veikiausiai ketinama nustatyti aspartamui, reiškia, kad yra arba ribotų įrodymų, kad jie gali sukelti vėžį žmonėms, pakankamai įrodymų gyvūnams arba tvirtų įrodymų apie jo savybes.

Pabrėžiama, kad aspartamo numatomas įtraukimas į galimų kancerogenų sąrašą yra skirtas motyvuoti atlikti daugiau tyrimų, sakė IARC artimi šaltiniai, o tai padės agentūroms, vartotojams ir gamintojams padaryti tvirtesnes išvadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją