Teiginiai


JAV ruošėsi panaudoti biologinį ginklą per balandžio 8 d. Saulės užtemimą (archyvas).

Verdiktas


Melas. Žmonės vadovaujasi vieno individo patalpintu vaizdo įrašu portale „Internet archive“. Vaizdo įraše iškraipomi žiniasklaidos priemonių pranešimai apie ekstremalių situacijų valdymo pasirengimą prieš ir per Saulės užtemimą.

Melo detektoriaus komentaras


„Slaptosios tarnybos nutekinta informacija: balandžio 8 d. planuojama biologinė ataka“, – teigė vienas internautas socialiniame tinkle „Facebook“.

Kaip įrodymą jis pateikė ekrano nuotrauką iš puslapio „Internet archive“, kuriame patalpintas vaizdo įrašas pavadinimu: „ĮSPĖJIMAS!!! Slaptos informacijos nutekėjimas –balandžio 8 d. planuojama biologinė ataka per Saulės užtemimą“. Svarbu pastebėti, kad bet kas susikūręs paskyrą šiame puslapyje gali įkelti vaizdo įrašus, nuotraukas ir t.t. (čia). Autorius pridėjo kitas sąmokslo teorijas žyminčias grotažymes: suplanuota pandemija (angl. plandemic), piktojo elito depopuliacijos planas ir kt.

Vaizdo įrašo autoriaus teigimu, jis kalbėjo su nežinomu šerifu, o šis jam atskleidė, kad biologinis ginklas būtų taikomas prieš Donaldo Trumpo šalininkus ir žmones, nusistačiusius prieš skiepus bei vyriausybę.

Šį teiginį seka „News 5 Cleveland“ reportažas, kuriame Ohajo valstijos apygardos šerifas Frankas Leonbruno ir nepaprastųjų situacijų valdymo direktorius Džozefas Bušeris, pasakoja apie pasirengimą 2024 m. balandžio 8 d. Saulės užtemimui. F. Leonbruno teigimu, dėl žmonių antplūdžio reikia pasiruošti net ir potencialiam teroro aktui. Dėl šio priežasties specialių ir gelbėjimo tarnybų personalai dalyvauja ruošiasi Saulės užtemimui (čia).

Melaginga žinutė

Nors vaizdo įrašo autorius nenurodo šerifo pavardės, bet iš to, kaip sumontuotas vaizdo įrašas, siekiama sudaryti įspūdį, kad informaciją nutekino pareigūnas F. Leonbruno.

Portalas „Lead Stories“ elektroniniu paštu kreipėsi į F. Leonbruno, o šis atsakė, kad niekada nesikalbėjo su vaizdo įrašo autoriumi (čia).

Tokie pasiruošimai prieš Saulės užtemimą nėra neįprasti JAV. 2017 m. prieš Saulės užtemimą buvo aktyvuoti keturi Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros regioniniai centrai visoje šalyje (čia).

Ekspertai numatė didelį žiūrovų antplūdį mažiau apgyvendintose vietovėse. Manoma, kad didelis kiekis žmonių sukeltų kamščius, degalų ir maisto trūkumą ir net mobiliojo ryšio sutrikimus (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)