Teiginiai


FNPVA pavojaus perspėjimo signalas sukels Marburgo virusinę ligą (archyvas).

Verdiktas


Melas. FNPVA pavojaus perspėjimo signalo garso tonas išlikęs toks pat nuo 1963 m. ir nuo jo niekas nėra nukentėjęs. Taip pat nėra tokio mechanizmo, kuris leistų radijo imtuvų, televizorių ar mobilių įrenginių signalui „skleisti“ ligas į žmogaus organizmą.

Melo detektoriaus komentaras


FNPVA, bendradarbiaudama su Federaline ryšių komisija, dar rugpjūtį pranešė, kad visoje šalyje bus išbandoma pavojaus perspėjimo signalas visoje JAV. Bandymų tikslas – užtikrinti sistemų veiksmingumą įspėjant žmonės apie ekstremalias nacionalinio lygmens situacijas per televizorių, radiją ir mobiliuosius telefonus (čia).

Tai yra trečias toks testas bevielėms (angl. wireless) ryšio priemonėms po 2015 metais priimto JAV Kongreso įstatymo, kuris įpareigoja FNPVA atlikti pavojaus perspėjimo signalo testus ne rečiau kaip kartą per trejus metus (čia). Bandymams naudojamas garso signalas išlikęs toks pat nuo 1963 m.

Klaidinanti žinutė

FNPVA teigia nežinantys apie jokį neigiamą pavojaus perspėjimo signalo poveikį žmogaus sveikatai, o perspėjimas jau ne kartas naudotas daugiau nei 1700 vietos, valstijų, ir rezervatų institucijų (čia).

„Kokiame pasaulyje kažkokia FNPVA perspėjimo sistema gali suaktyvinti kažkokį junginį mūsų kūnuose, milijardų žmonių kūnuose?“, – retorinį klausimą iškėlė Dr. Thomas Russo, Bafalo universiteto Medicinos departamento infekcinių ligų skyriaus vadovas, interviu metu su „USA TODAY“. Anot jo, tai yra paprasčiausiai neįmanoma (čia).

Marburgo virusas pirmą kartą atrastas dar 1967 m. ir pagrindinis viruso nešiotojas yra paprastasis palminis šikšnosparnis. Liga galima užsikrėsti ilgesnį laiką kontaktuojant su užsikrėtusiais šikšnosparniais arba per sąlytį su užsikrėtusio asmens kūno skysčiais (čia), bet ne per pavojaus perspėjimo signalus mobiliesiems įrenginiams, radijui ar televizoriui.

Sąmokslo teorijos apie mobiliojo ryšio galimybę kontroliuoti žmones ar sukelti virusinės ligos simptomus plito ir anksčiau. COVID-19 pandemijos metu žmonės siejo COVID-19 ligos simptomus su 5G mobiliojo ryšio bokštais (čia), bet šios sąmokslo teorijos „Melo detektoriaus“ jau ne kartą paneigtos (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją