Teiginiai


Nėra mokslinių duomenų, kad laipsniškas iškastinio kuro atsisakymas padėtų išlaikyti 1,5 °C pasaulio temperatūros kilimą.

Verdiktas


Melas. Moksliniai duomenys rodo, kad, norint suvaldyti pasaulinės temperatūros kilimą, būtina mažinti ir galiausiai visai atsisakyti iškastinio kuro naudojimo.

Melo detektoriaus komentaras


Platinamas vaizdo siužetas susideda iš dviejų dalių. Pirmoje matyti pokalbio iškarpa, kurioje kalba Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) šeichas Salem Abdullah Al Jaber Al Sabah (toliau – Al Jaber), kuris teigia, kad nėra jokių mokslinių duomenų, kad laipsniškas iškastinio kuro mažinimas gali padėti spręsti klimato krizę. Šeichą kalbina buvusi Airijos prezidentė Mary Robinson. Internetinis pokalbis įrašytas lapkričio 21 d. Šeichas kalbintas, nes Jungtiniai Arabų Emyratai šiemet buvo klimato kaitos susitikimo COP28 šeimininkai.

Antroje dalyje kalbantis asmuo teigia, kad šeichas yra aukščiausio lygio klimato kaitos renginio vadovas ir išsako „mokslu pagrįstą nuomonę“, esą jį sukritikavo tik žiniasklaida ir klimato kaitos aktyvistai.

Klaidinanti žinutė

Visų pirma, COP suvažiavimų vadovus renka to regiono atstovai, kurie pasiūlo asmenį, galintį jiems tais metais atstovauti (čia). Tas žmogus gali būti šalies vadovas, tačiau su klimato kaitos mokslu ar tyrimais paprastai jie nieko bendro neturi. Kaip ir šiuo atveju. Taigi, pristatant Al Jaber kaip COP28 prezidentą, būtina paminėti, kad jis nėra klimato kaitos mokslininkas ir paaiškinti jo išrinkimo procesą. Al Jaber taip pat vadovauja naftos kompanijai „Adnoc“, kuri priklauso JAE. Tai gali būti ir interesų konfliktas – ginti savo verslą.

Pirmieji į šeicho komentarus sureagavo „The Guardian“ ir nevyriausybinė klimato kaitos organizacija „Centre for Climate Reporting (CCR)“. Per COP28 suvažiavimą, Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius António Guterres, teigė, kad „Mokslas yra aiškus – 1,5C laipsnio temperatūros kilimas yra įmanomas tik nustojus deginti iškastinį kurą. Ne sumažinus, o visiškai sustojus“. Jam pritarė ir Bill Hare, klimato duomenų ir analitikos centro „Climate Analytics“ vadovas, sakydamas, kad šeicho žodžiai yra labai arti klimato kaitos neigimo (čia).

Pasisakė ir kiti mokslininkai. Buvęs vyriausiasis Jungtinės Karalystės mokslo patarėjas, profesorius seras David King, teigė, kad iki 2035 m. privalome drastiškai sumažinti iškastinio kuro naudojimą, kitaip žmonijos laukia liūdna ateitis.

„Klimato kaitos mokslas mums aiškus jau keletą dešimtmečių – o jis rodo, kad privalome stabdyti iškastinio kuro naudojimą“, – pridūrė Imperial College London mokslininkas dr. Friederike Otto (čia).

Neteisinga Al Jaber nuomonę vadinti „mokslu grįsta“. Po šeicho pasisakymų buvo išplatintas 100 klimato mokslininkų atsakymas, kuriame jie pakartojo, kad pasaulis vėliausiai iki 2050 m. turi pasiekti nulines anglies dioksido emisijas, kad globalinis atšilimas būtų pristabdytas, ir kad visi scenarijai, atitinkantys 1,5 C tikslą, apima neatidėliotiną ir greitą iškastinio kuro naudojimo mažėjimą (čia).

Remiantis naujausiais duomenimis, pasaulis privalo sumažinti anglies dvideginio emisijas per mažiau nei dešimtmetį. Jei kartu būtų sumažintos ir kitų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos (kaip metano), turėtume 50 proc. šansą išlaikyti temperatūros kilimą 1,5 laipsnio (čia). Taigi, remiantis moksliniais duomenimis, nekyla abejonių, kad iškastinio kuro naudojimo mažinimas ir visiškas atsisakymas yra būtinas, norint suvaldyti klimato krizę (čia).

Kiek vėliau Al Jaber teigė, kad jo pasisakymai buvo neteisingai suprasti. Jis teigė: „Labai gerbiu M. Robinson. Daug kartų sakiau, kad iškastinio kuro mažinimas ir atsisakymas yra neišvengiamas. Tiesą sakant, tai yra būtina“ (čia). Tačiau tai įraše taip pat nėra paminima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją