Teiginiai


Naujas tyrimas parodė, kad JK vis daugiau jaunų žmonių, kurie buvo skiepyti iRNR COVID-19 vakcinomis, miršta nuo turbo vėžio (archyvas).

Verdiktas


Melas. Jokio tai įrodančio mokslinio tyrimo paskelbta nebuvo, o „turbo vėžys“ yra neegzistuojanti liga.

Melo detektoriaus komentaras


Sapereaude.lt įraše teigiama, kad verslininkas ir investuotojas Ed Dowd (čia) paviešino tyrimą „UK – Death Trends for Malignant Neoplasms, Ages 15–44“, kuris neva parodo, kad „smarkiai padaugėjo mirčių nuo turbo vėžio“. O tai susiję su iRNR vakcinomis (įraše – vadinamų „Covid mRNA“) – nes „turbo vėžių“ daugėja paskiepytų jaunų žmonių tarpe.

Visų pirma, tai, kas sapereaude.lt įraše vadinama tyrimu, nėra recenzuotas mokslinis tyrimas. O verslininko įmonės portale paskelbtas įrašas. Moksliniai tyrimai turi būti paskelbti patikimose akademiniuose žurnaluose, ir privalo būti recenzuoti (angl. peer-reviewed). Šis procesas užtikrina, kad tyrimas būtų atliktas, laikantis metodikos, o naudojami duomenys arba gauti rezultatai būtų objektyvūs ir patikimi (čia ir čia).

Klaidinanti žinutė

„UK – Death Trends for Malignant Neoplasms, Ages 15–44“ tokių reikalavimų neatitinka – vadinasi, nepriklausomi vertintojai nėra išanalizavę ten pateikiamų šaltinių, gautų duomenų ir naudojamos metodikos.

Melagingų naujienų naratyvuose dažnai pasirodo terminas „turbo vėžys“ (angl. turbo cancer). Tokias žinias platinantys asmenys teigia, kad iRNR vakcinos, naudojamos skiepyti nuo COVID-19 ligos, sukelia arba vežį, arba itin staigų vėžio progresavimą, ką jie vadina „turbo vėžiu“. Tačiau tokia liga neegzistuoja. Nėra mokslinių duomenų, kad COVID-19 skiepai gali sukelti vėžį ar paspartinti jau egzistuojančio vėžio plitimą (čia, čia ir čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)