Teiginiai

Mokslininkai įspėja, kad insultas dabar yra užkrečiamas: „Štai kodėl visi staiga juo suserga“ (čia).

Verdiktas

Melas. Insultas nėra užkrečiama liga – tai konstatuoja ir medikai, ir Pasaulio sveikatos organizacija.

Melo detektoriaus komentaras

Melagingos informacijos apie tai, kad insultas yra užkrečiamas, skleidėjai analizuoja leidinyje „Journal of the American Medical Association“ paskelbtą tyrimą, kuriuo esą nustatyta, kad pacientams, kuriems buvo perpiltas donorų, kuriems vėliau išsivystė daugybiniai savaiminiai kraujavimai į smegenis, kraujas, buvo gerokai didesnė hemoraginio insulto rizika nei tiems, kuriems buvo perpiltas donorų, kuriems kraujavimų nebuvo, kraujas. Todėl melagienų kleidėjai ir padarė išvadą, kad insultas yra užkrečiamas, perduodamas su donorų krauju.
Melaginga žinutė

Tačiau minėtame žurnale paskelbtas ne išsamus tyrimas apie intracerebrinį kraujavimą tarp kraujo donorų ir recipientų, o tik preliminarus pranešimas (čia). Intracerebrinis kraujavimas (ICH) yra gyvybei pavojingas insulto tipas, apimantis kraujavimą smegenų audiniuose (čia).

Mokslininkai, kurie paskelbė preliminarų pranešimą, išties nagrinėjo, ar yra ryšys tarp spontaninio intracerebrinio kraujavimo (ICH) tarp kraujo donorų ir spontaninio intracerebrinio kraujavimo rizikos pacientams, kuriems perpilamas kraujas.

Šiame retrospektyviame kohortos tyrime dalyvavo 759 858 pacientai Švedijoje ir 329 512 pacientai Danijoje.

Mokslininkai nustatė, kad tiriamiems pacientams, kuriems buvo perpilta raudonųjų kraujo kūnelių iš donorų, kuriems vėliau išsivystė spontaniškas ICH, patiems buvo žymiai didesnė spontaninio ICH rizika. Anot mokslininkų, tai gali reikšti, kad perpilant kraują perduodamas agentas, susijęs su kai kuriais spontaniškais ICH tipais. Tačiau tyrėjai pabrėžė, kad šios išvados yra jautrios atrankos šališkumu, todėl reikia atlikti tolesnius tyrimus, siekiant ištirti, ar kraujo perpylimas gali paaiškinti šį ryšį (čia).

Kitaip tariant, mokslininkai nenustatė, kad insultas yra užkrečiamas, o tik padarė prielaidą, kad jis gali kilti kai kuriems žmonėms, kuriems yra perpilamas kraujas.

Be to, kitu tyrimu nustatyta, kad kraujo perpylimas gali sumažinti smegenų pažeidimą, kurį sukelia išeminis insultas. Tyrėjai iškėlė hipotezę, kad pašalinus dalį paciento kraujo, kuriame yra uždegiminių ląstelių po išeminio insulto, ir pakeitus jį niekada insulto nepatyrusio žmogaus krauju, galima sumažinti kenčiančiojo smegenų pažeidimą. Iš esmės kraujo perpylimas gali užkirsti kelią ilgalaikiam smegenų pažeidimui, pašalinant uždegimines ląsteles (čia).

Medikų teigimu, insultą gali patirti bet kas – nuo vaikų iki suaugusiųjų, tačiau yra žmonių, kuriems rizika didesnė nei kitiems. Insultai dažniau pasitaiko vėlesniame amžiuje (maždaug du trečdaliai insultų įvyksta vyresniems nei 65 metų žmonėms).

Taip pat yra tam tikrų sveikatos sutrikimų, dėl kurių padidėja insulto rizika, įskaitant aukštą kraujospūdį (hipertenziją), aukštą cholesterolio kiekį (hiperlipidemiją), 2 tipo diabetą ir žmones, kurie anksčiau sirgo insultu, širdies priepuoliu ar nereguliariais širdies ritmais, pavyzdžiui, prieširdžių virpėjimu. Medikai pabrėžė, kad insultas nėra užkrečiamas, jo neįmanoma perduoti kitiems žmonėms (čia).

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) insultą taip pat priskiria prie neužkrečiamų, neinfekcinių, tačiau pasaulyje labai paplitusių ligų (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją