Teiginiai

Teigiama, kad Lietuvos pasieniečiai sumušė taikius lietuvius, bandžiusius kirsti Lietuvos-Baltarusijos pasienio ruožą, o vėliau jie nutempti nežinoma kryptimi.

Verdiktas

Melas. Prie pasienio punkto priartėję asmenys turėjo kirvį. Pasieniečiams paprašius paaiškinti, ką jie veikia, vienas iš asmenų pradėjo elgtis agresyviai, atsisakė pateikti dokumentus ir bandė suduoti Šumsko kontrolės punkto pasieniečiui į veidą. Pasienio pareigūnai šį asmenį sulaikė. Vėliau atvyko policija ir greitoji medicinos pagalba. Dėl įvykio minėtam asmeniui surašytas protokolas dėl pareigūnų reikalavimo nevykdymo.

Melo detektoriaus komentaras

Šių metų rugpjūčio 20 d. (tokia pati diena minima prie skleidžiamų vaizdo įrašų), Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus pasienio rinktinės Kenos pasienio užkardos pareigūnai neveikiančio Šumsko kontrolės punkto prieigose pastebėjo 2 įtartinus vyrus. Anot VSAT pareigūnų, vienas jų rankoje turėjo kirvį ir, įtariama, bandė pasisavinti dviratį, kuris buvo prisegtas grandine su spyna prie medžio.

Pasieniečiams paprašius paaiškinti, ką jis veikia, asmuo pradėjo elgtis agresyviai, keikėsi necenzūriniais žodžiais, atsisakė pateikti asmens dokumentą, bandė suduoti į veidą Kenos užkardos pasieniečiui bei grasino kirviu. Dėl tokio 1989 m. gimimo asmens elgesio, pasieniečiai buvo priversti imtis sulaikymo veiksmų, o kadangi vyras ir toliau nepakluso, priešinosi ir kėlė pavojų, buvo panaudotas elektros impulsinis prietaisas „Taser“. Pasipriešinusysis jėga buvo paguldytas ant žemės ir surakintas antrankiais.

Klaidinanti žinutė

Policijos departamentas patvirtina, kad tą pačią rugpjūčio mėnesio dieną apie 19 val. gautas pranešimas, kad Šumsko pasieniečiai sulaikė vyrą. Atvykę medikai apžiūrėjo vyrą ir, pirminiais duomenimis, sveikatos sutrikimų nenustatė. Dėl įvykio minėtam asmeniui surašytas protokolas dėl pareigūnų reikalavimo nevykdymo (LR ANK 506 str.).

Šumsko pasienio punkte, taip pat ir kituose pasienio punktuose iš Lietuvos pusės, asmenys palieka prirakintus dviračius šalia medžių prie pasienio punktų (čia). Lietuvos-Baltarusijos siena kertama dviračiais, nes tokiu būdu išvengiamas papildomas draudimas už lengvąją transporto priemonę, taip pat pavyksta greičiau pravažiuoti punktą, nes Baltarusijoje dviratininkai įleidžiami be eilės (čia).

Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai (PKP) uždaryti nuo rugpjūčio 18 d. PKP uždarymu reaguojama į susidariusią geopolitinę situaciją ir į potencialias grėsmes nacionaliniam saugumui (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)