Teiginiai

Klimato kaita yra skirta pasaulio gyventojų skaičiaus mažinimui, uždraudžiant azoto trąšas ir iškastinį kurą.

Verdiktas

Melas. Klimato kaita yra realus reiškinys, įrodytas daugybę mokslinių tyrimų ir duomenų, o azoto trąšos pasaulyje uždraudžiamos, nes azotas yra vienas varomųjų klimato kaitos veiksnių.

Melo detektoriaus komentaras

Mokslinis faktas, kad klimatas šiltėja ir tai vyksta didžiąją dalimi dėl deginamo iškastinio kuro – tai yra, procesas, sukeltas žmogaus veiklos. Šiltnamio efektas mūsų planetai reikalingas tam, kad čia būtų palanki gyvybei temperatūra, bet, kai jį sukeliančių dujų atmosferoje yra per daug, klimatas greitėjančiai šiltėja. Nuo Pramonės revoliucijos pasaulinė temperatūra kilo daug greičiau, o pagrindinė to priežastis – šiltnamio efektą sukeliančios dujos (kaip anglies dvideginis, metanas, azotas). Du trečdalius pasaulinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir beveik 90 procentų viso anglies dioksido emisijų, išsiskiriama deginant iškastinį kurą – anglį, naftą ir dujas.
Klaidinanti žinutė

Azoto Žemės atmosferoje gausu. Dėl jo dangus yra mėlynas, azotas taip pat sudaro baltymų pagrindą mūsų kūnuose ir daro dirvą derlingą. Tačiau dabar atmosferoje yra azoto perteklius, kurio dalis ateina iš naudojamų trąšų ir deginamo iškastinio kuro – tada yra teršiamas oras, vanduo ir dirvožemis. Azoto perteklius taip pat stiprina klimato kaitą ir kenkia ozono sluoksniui.

Kai azotas aktyvioje formoje, pavyzdžiui, trąšose, patenka į dirvą, vyksta mikrobinės reakcijos, kurios išskiria azoto oksidą. Šios dujos atmosferą šildo 300 kartų stipriau nei anglies dioksidas. Jis taip pat išlieka aktyvus atmosferoje daugiau nei 100 metų. Dumblių žydėjimas ežeruose ir vandens telkiniuose, dažnai nulemtas trąšų naudojimo, taip pat išskiria šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Būtent todėl mokslininkai ieško alternatyvų azoto trąšoms, o pasaulio valstybės, kaip Nyderlandai, bando, kiek įmanoma, sumažinti šių trąšų naudojimą.

Nėra jokių įrodymų, kad tai yra „elito“, kaip teigia P. Moore, planas sumažinti žmonių populiaciją.

Taip pat netiesa, kad P. Moore yra vienas iš „Greenpeace“ įkūrėjų, kaip teigiama įraše. „Greenpeace“ dar 2010 m. išleido viešą paneigimą apie P. Moore: „Patrick Moore dažnai prisistato kaip „Greenpeace“ įkūrėjas arba bendraįkūrėjas, ką pakartoja ir daug portalų ir tinklaraščių. Nors ponas Moore keletą metų vaidino reikšmingą vaidmenį Kanados „Greenpeace“, jis šios organizacijos neįkūrė“. Taigi P. Moore dažnai naudojasi „Greenpeace“ vardu, nors su šia organizacija neturi nieko bendro jau 37 metus.

Dabar jis yra verslo konsultantas. Nuo tada, kai 1986 m. paliko „Greenpeace“, P. Moore ėmė konsultuoti įvairias energetikos, medienos ir genetinės inžinerijos kompanijas, dalyvauti jų finansuojamose iniciatyvose, užsiimti aktyviu industrijoms palankiu lobizmu, viešai paneiginėti mokslinius duomenis, nors pats neturi tam jokio pagrindimo. Platiname vaizdo įraše P. Moore taip pat nepateikia jokių įrodymų, bet klimato krizę vadina „klimato sukčiavimu“, naudoja terminus „globalistai“ ir pan. P. Moore nėra atlikęs su klimato kaita susijusių tyrimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją