Teiginiai


Klimato kaitą sukelia kosminis poveikis Žemės branduoliui, dėl kurio branduolys kaista.

Verdiktas


Melas. Mokslinis faktas, kad klimato kaita – antropogeninė, tai yra – sukelta žmogaus veiklos.

Melo detektoriaus komentaras


Vaizdo siužete žmonės raginami dalintis informacija, kuri esą turi pasiekti žurnalistus ir mokslininkus, kurie dabar ignoruoja tikrąją klimato kaitos priežastį. Asmuo, kalbantis vaizdo įraše įraše, teigia, kad mokslininkai privalo tyrinėti „kosminį poveikį mūsų planetos branduoliui, ko pasekoje jis kaista ir sukelia visus tuos kataklizmus, kuriuos vieni dar kol kas tiktai stebi, o kiti dabar jau patiria“ [citatos kalba netaisyta, – aut. past.]. Svarbu pabrėžti kad vaizdo siužete išsakytiems teiginiams nepateikiama jokių įrodymų.

Visų pirma, priešingai nei teigiama vaizdo įraše, nuo pat Žemės susiformavimo planetos branduolys ne kaista, o vėsta. Jei jis visiškai atvėstų, planetą ištiktų katastrofiškos pasekmės, tačiau tai vyksta taip lėtai, kad užtruks dar kelis milijardus metų (čia).

Klaidinanti žinutė

Vaizdo įraše minimas „kosminis poveikis“ Žemės branduoliui, tačiau koks tiksliai tai poveikis, kaip jis veikia branduolį, kokie atlikti tyrimai ir objektyvūs to įrodymai – nepatikslinama. Socialiniuose tinkluose dažnai plinta melaginga informacija, kad klimato kaitą sukelia Žemės branduolys. Tačiau nėra jokios koreliacijos tarp planetos branduolio ir to, kas dabar vyksta su mūsų klimatu (čia). Tyrinėdami branduolį mokslininkai rado įrodymų, kad tai, jog žmogaus veikla keičia atmosferą, veikia branduolį. Taigi – priešingas efektas, nei aptariamas vaizdo įraše (čia).

Mokslinis faktas, kad dabartinę klimato kaitą sukelia žmogaus veikla – daugiausiai iškastinio kuro (anglies, dujų ir naftos) deginimas įvairioms reikmėms. Šio proceso metu į atmosferą išskiriama daug šiltnamio efekto dujų (kaip anglies dioksido), todėl iš planetos nebegali ištrūkti Saulės šiluma, ir atmosfera greitėjančiai šyla. Šis procesas yra gerai ištyrinėtas tiek Žemėje, tiek stebint planetą iš kosmoso, pasitelkus palydovus. Prie klimato kaitos prisideda ir miškų kirtimas, ūkininkavimas ir t.t. Todėl visame pasaulyje siekiama susitarti, kaip surasti tvaresnius būdus, kurie nekenktų klimatui, o kartu ir mums patiems (čia, čia, čia ir čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją